10 bloss innan 10 har just haft premiär i Husby. Det är ett kollektivt drama med många tunga ämnen. Ändå är det slående humoristiskt.

10 bloss innan 10 är en föreställning inom projektet ”Scenen är din”, som leds av Kulturhuset Stadsteatern i Husby. Unga under 25 år ansöker med en konstnärlig idé och Stadsteatern stöttar med lokaler, teknik, produktionskostnader, med mera.

Den här gången är det Ayda Malik, Mariam Miyan, Johanna Darakan, Alice Sherif, Nisrin Berrada och Ella Sandberg som skapat föreställningen. Alla utom Ayda Malik spelar också på scen.

Annons:

Pjäsen följer fem kompisars samtal över en shisha. Här peppar de och tjafsar med varandra, och samtalet bryts av med monologer från rollfigurerna. Till sällskap har tjejerna en comic relief-karaktär, den dumsnälla killen som jobbar på shishakafét, spelad av Stran Rasoul.

Balans och självdistans

Upplägget har klang av humorserie. Tjejerna föreställer olika igenkännbara karaktärer: en workaholic (Alice Sherif), en pojkflicka (Ella Sandberg), och en killtokig (Johanna Darakan), till exempel. Det kan låta stereotypiskt, men faktiskt används de olika perspektiven för att skapa balans och självdistans i föreställningen.

När Alice Sherifs duktiga flicka lägger ut texten om patriarkatet skulle det kunna kännas tungt och plakatpolitiskt – men direkt lättas stämningen upp av en rapp replik från hennes vänner: ”Kolla, du har ju bars!”

Monologerna rör destruktiva relationer, misshandel i familjen, lojalitet till vänner, familj och jobb. Det känns som att pjäsen ska vara ett kollektivdrama, där hela persongalleriet framträder med sin egen historia.

Sticker ut som dramats motor

Däremot sticker Mariam Miyans rollfigur ut som dramats motor. Kanske för att hennes berättelse är mest framåtriktad, den med mest att reda ut. Hon är kluven mellan kompisgänget och sitt jobb – vad hon sysslar med är dunkelt till slutet. Becknar hon? Är hon i fara? Döljer hon dessutom att hon är förälskad i sin tjejkompis?

Det allra bästa med 10 bloss innan 10 är dock inte monologerna, utan när tjejerna spelar mot varandra. Det är där gruppens humor och tajming kommer fram starkast. Under premiärkvällen var det många skratt från publiken, och åskådare som tog sig för ansiktet när det var under bältet-skämt.

Tar ut svängarna sceniskt

Pjäsens koncept kan låta avskalat – fem tjejers samtal på ett shishakafé – men det är tydligt att det här rör sig om skapare som kan ta ut svängarna sceniskt. Tjejerna leker dejtingprogram, med vinjett och allt, låtsas som att de lever i ett matriarkat, har en rap battle med dåliga raggningsrepliker. De här lekinslagen skapar tempo och omväxling i pjäsen.

10 bloss innan 10 ger mersmak med sin humor och dynamik. Det här är en grupp att följa: såväl som dramatiker, regissörer, och skådespelare.

Maria Bodin

Läs intervjun med gänget bakom 10 bloss innan 10 här.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: