Den 25 mars i år sköt polisen mot en man som enligt polisen hade avfyrat ett skott mot en polishundförare. Mannen anhölls och häktades för försök till mord. Nu döms han istället för bland annat grovt hot mot tjänsteman, eftersom det saknas tillräckliga bevis för att han skjutit mot polisen.

Tidig kväll den 25 mars fick polisen larm om att två maskerade personer setts med ett pistolliknande föremål nära Kvarnbyskolan i Rinkeby. Vittnen beskrev att de hade hört smällar som lät som skott i området.

När polisen kom till platsen ska en av de maskerade personerna, en man i 20-årsåldern, ha sprungit iväg, varpå polisen körde efter honom. Enligt polisen sköt mannen då ett skott i luften och sedan ett skott mot en polishundförare. Polishundföraren sköt då mot mannen, som därefter greps. Han anhölls och häktades som misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Den andra personen anhölls för medhjälp till mord, men släpptes senare.

Kulan går inte att finna

Nu har tingsrätten kommit fram till att det inte kan bevisas att mannen i 20-årsåldern sköt ett andra skott mot polisen. Den andra kulan går nämligen inte att finna, och utan den går det inte att återskapa skottets riktning.

Gärningsbeskrivningen ändrades alltså från mordförsök till grovt hot mot tjänsteman, samt grovt vapenbrott. Mannen erkände grovt vapenbrott, men förnekade grovt hot mot tjänsteman. Han hävdade att han handlat i självförsvar. Tingsrätten godtog inte försvaret utan dömde honom för grovt vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman samt narkotikabrott och olovlig körning. Hans straff blir tre års fängelse.

Maria Bodin
Print Friendly, PDF & Email