The Hate U Give har en handling gjord av guld

Kultur

Ali Mohamed som går i klass 8 på Enbacksskolan har sett filmen The Hate U Give och beskriver den som en Marabouchoklad med havssalt, det finns en perfekt blandning av allt man vill ha.

Om du någonsin undrat hur ditt liv skulle se ut som en svart tonåring i USA, är denna film perfekt för dig. Den har allt man vill ha i en film! Filmen ger en känsla av ”high school” dramatik blandat med gängkrig, sorg och värme. Det är nästan omöjligt för mig att hitta ord att beskriva filmen men jag skulle säga att filmen är som en Marabouchoklad med havssalt, det finns en perfekt blandning av allt man vill ha.

Starr som är huvudkaraktären bor med sin familj i Garden Heights, ett område som har problem med gängvåld och fattigdom. Starrs pappa var tidigare även han en gängledare men hoppade av när han insåg att han skulle förlora allt annars. Kärleken till sin fru och sina barn är starkast. Starr har en halvbror som heter Seven och jag vet faktiskt inte vad föräldrarna tänkte med när de döpte honom för man kan ju tro att hans mellannamn är åtta. Det är sådana småsaker som gör filmen rolig!

Som tittare kastas du direkt in i handlingen och den starkaste scenen utspelar sig redan efter några minuter

Filmen är mest fokuserad på rasism, polisvåld och gängkrig där både polisen och ortens gängledare framstår som brutala och orsak till mycket lidande. Som tittare kastas du direkt in i handlingen och den starkaste scenen utspelar sig redan efter några minuter då man får se hur Starrs barndomsvän Khalil blir ihjälskjuten av en polis. Händelsen skakar hela Garden Heights och Starr traumatiseras men bestämmer sig för att höja sin röst och ta kampen för rättvisa. Hon ger Khalil en röst på ett gripande sätt och skådespelaren Amandla Stenberg är extremt trovärdig i sin roll.

Starr vill att rasismen ska få ett slut men det är inte alltid lätt att orka kämpa och det är tur att hon har en så kärleksfull familj för även i sin vardag möter Starr fördomar. Starr och hennes syskon går på en privatskola där de är de enda mörkhyade eleverna. Hon känner sig tvungen att anpassa sig för att passa in. Och de fördömande blickarna hon möter kan man likna vid den bild som media ofta ger av förorten.

Som sagt var filmen en blandning av allt men jag tycker att den saknar något. Vi såg bara filmen från Starrs perspektiv och det skulle de kunna göra bättre med att få in andras perspektiv. Man kan säga att filmen saknar grädden på moset om man säger så. Och tydligen är jag inte ensam om denna åsikt för snart kommer uppföljaren där tittaren får följa Starrs pappa och höra hans historia.

Efter att jag har tänkt så tror jag att budskapet med filmen är BLM

Filmen hade en väldigt tydlig handling som var enkel att följa och det som var bäst med filmen enligt mig är att man kunde förvänta det oförväntade och den visar verkligheten för många afroamerikaner. Författaren vill säkert att man ska tänka på budskapet i filmen och efter att jag har tänkt så tror jag att budskapet med filmen är BLM och det är jätteviktigt med tanke på allt som pågår i världen för afroamerikaner.

”The Hate U Give är gjord för alla egentligen dock tycker jag att den inte ska visas för barn för de kan bli rädda eftersom skådespeleriet ser så verkligt ut. Filmen får 4/5 enligt mig.

Ali Mohamed

The Hate U Give
Regi: George Tillman Jr.
Skådespelare: Amandla Stenberg, Regina Hall, Russell Hornsby, K.J. Apa, Common, Anthony Mackie
Längd: 133 minuter

Print Friendly, PDF & Email