Körsång i Filadelfiakyrkan, i rött sken.

Vacker solosång varvas med ”gospel house” och klassiska psalmer när Tensta Gospel Choir bjuder in till julkonsert i Filadelfiakyrkan. 

Konserten i Filadelfiakyrkan under måndagen utgjorde sista stoppet för körens julturné. Biljetterna är slutsålda, 1300 människor har kommit för att lyssna på Tenstas, och svenska gospelvärldens, stolthet. 

Förra året firade kören sitt 25-års jubileum och i samband med detta släpptes dokumentärfilmen ”Kören”. Filmen visar bland annat hur medlemmarna ur kören har olika trosuppfattningar vilket leder till diskussioner om hur detta fungerar i en gospelkör, som har sin grund i den kristna kyrkan. Men i slutändan har alla en plats i kören, där gemenskapen är det viktigaste – oavsett religion. 

Under kvällen är vi alla en del av Tensta Gospel Choir

Kvällens julkonsert är inget undantag. Visserligen sjungs det psalmer och julsånger som ”Ain’t that Good News” och ”Oh Come, All Ye Faithful” men det svänger betydligt mer än de versioner jag hört från andra gospelkörer. Det dröjer inte länge innan majoriteten av publiken är på fötterna, dansar och klappar i takt med musiken. Körledaren Cedwin Sandanam dirigerar kören så häftigt att håret flyger kring hans axlar. Det är oklart om deras energi smittar av sig på publiken eller om det är tvärt om – att kören blir uppslukad av publikens häftiga respons. Men efter bara en stund är alla i salen som en enda, pulserande organism. Under kvällen är vi alla en del av Tensta Gospel Choir.

Det bjuds på solosång som gör att håret reser sig på armarna

Mellan sångerna talar Cedwin Sandanam till publiken – förutom uppmaningarna att stå upp och dansa ber han oss att vända oss till någon vi inte känner, ge en high-five och säga ”tonight’s gonna be a good night”. Även om ”älska din nästa” är ett kristet bud, så spelar det i kväll ingen roll var du kommer från eller vad du tror på, utan alla lyder Cedwins order. Det är stämningsfullt att höra lokalen fyllas av sorlet från publiken.

Bland stolsraderna sträcker folk upp händerna mot kyrktaket och ropar halleluja. Både när det bjuds på solosång som gör att håret reser sig på armarna och dansvänligare ”gospel house”, som kören kallar det. Tensta Gospel Choir lyckas med det de säger sig vilja göra – förmedla glädje och gemenskap genom musiken. Som Cedwin Sandanam uttrycker det i slutet av konserten:
– Det viktigaste är inte vad som finns på julbordet, utan vilka som sitter runt det.

Agnes Cohn

Publiken sträckerna händerna mot skyn.
Print Friendly, PDF & Email