En strategiskt viktig tomt i Husby centrum har sålts till bostadsbolaget Hembla. 
 – Stockholm ska inte göra affärer med den här typen av aktörer, säger Clara Lindblom, V, oppositionsborgarråd och vice ordförande i Svenska bostäders styrelse.

Det handlar om tomträtten Bergen 2, där Tempo-huset och ena ingången till tunnelbanan ligger. 

 – Nu får Hembla köpa loss tomten, förmodligen för att riva Tempo-huset och bygga bostäder, säger Clara Lindblom.

Annons:

Beslutet fattades i Svenska bostäders styrelse redan den 17 oktober och ärendet har tills igår varit sekretessbelagt. Vänsterpartiet och socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. 
 – Hembla är inte vilket bostadsföretag som helst. Vi vet hur de arbetar. Här i Husby gör de ytliga renoveringar, chockhöjer hyrorna och lämnar resten åt förslumning.

I flera stora städer i världen, som Berlin, London, Paris och Barcelona, har man beslutat att tillsammans mota bort den här sortens bostadsföretag

I flera stora städer i världen, som Berlin, London, Paris och Barcelona, har man beslutat att tillsammans mota bort den här sortens bostadsföretag.
 – Men i Stockholm säljer vi tomter till företaget och bidrar till att företaget förstärks. Den politiska majoriteten säger att de säljer till ”långsiktiga ägare”, och hur det går ihop med en försäljning till Hembla övergår mitt förstånd, säger Clara Lindblom.

Hembla ägdes tidigare av det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, men har nyligen köpts upp av det tyska bolaget Vonovia.

–  Det spelar ingen roll vad de heter. Vi ska inte ha några slumvärdar i vår stad, säger Clara Lindblom.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: