en man i blå t-shirt och en kvinna i röd tröja

Franco Marin Rodriguez och Dhakshy Holmgren arbetar på Tech Tensta, som är en fritidsverksamhet och skaparverkstad med fokus på tech för ungdomar. Syftet är att engagera och slussa de unga vidare till IT-världen.

Tech Tensta har som mål att skapa framtidstro genom deras olika verksamheter där de välkomnar alla ungdomar som är intresserade av teknik i alla dess former.  Det kan bland annat handla om läxhjälp, 3D-modellering, introduktionskurs i programmeringsspråket Python och mentorskapsprogram.

– Just nu har höstens Python-kurs redan startat, en fem veckors lång utbildning där deltagarna får ett diplom när de avklarat kursen.

– Några som har gått kursen har fått helgjobb inom IT-support på ett av de största tränings- och hälsoföretagen i Sverige, säger Franco Marin Rodriguez som både är Tech Coach på Tech Tensta och vd för det egna företaget Sweko AB.

Det är kul att bevisa för sig själv och samtidigt visa unga i området att man kan lyckas bli en egenföretagare

Franco Marin Rodriguez, är född och uppvuxen i Tensta, men bor sedan tre år tillbaka i Gröndal. Han har alltid varit intresserad av tech och gillar att arbeta med ungdomar och barn.

– Jag har ända sedan 16-årsåldern jobbat inom förskola och fritidsverksamhet, och på Tech Tensta sedan sex år tillbaka, säger han.

Han är en MFi-Certifierad tredjepartstillverkare som gör snabbladdare till iPhone-telefoner.

– Det är kul att bevisa för sig själv och samtidigt visa unga i området att man kan lyckas bli en egenföretagare och tillverkare på alldeles egen hand, även om förutsättningarna inte alltid är likadana för oss alla.

I utbildningsväg har han runt 150 högskolepoäng uppdelat mellan ämneslärarutbildningen på Stockholms universitet och ingenjörsutbildningen i datateknik på KTH.

– Som unga var vi många som tyckte om teknik och gärna hade velat utforska det ämnet, men mig veterligen var det bara jag som tog mig till KTH för vidare studier. Detta är något jag vill förändra, vilket också är orsaken till att jag idag sysslar med det jag gör, säger Franco Marin Rodriguez.

Det är en väldigt stor skillnad på att jobba med tech med unga, än med vuxna

Dhakshy Holmgren är också en del i Tech Tensta-teamet. Hon arbetar som samordnare och kommer från en teknisk bakgrund inom startup-världen. 

– Vårt mål har varit att skapa en digital verkstad där vi integrerar tech och fritidsverksamhet. Det saknas verkligen arbetskraft i området och att den typen av verksamhet som vi bedriver saknas i Järva. 

Hon säger att unga behöver förebilder och bra vägledning.

– Vi vill verkligen engagera unga då vi samarbetar direkt med näringslivet, eftersom de flesta arbetsplatser är fokuserade på digitalisering.

– Det är en väldigt stor skillnad på att jobba med tech med unga, än med vuxna. Jag tycker att det är mer lekfullt och kreativt än att sitta på ett kontor. Nu har vi också fått många tjejer här och det är roligt. Att engagera de unga är inte lätt för de behöver verkligen hitta det de gillar eller att göra. Då finns vi till, säger Dhakshy Holmgren.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Annons: