åhörare i folkets husby tittar på två män som talar i mikrofoner

Engelska och svenska apptaxiförare samlades på Folkets Husby för att utbyta kunskaper. Målet är att organisera sig gentemot appföretagen.

– Vi tror att vi är svagare än vi är och de tror att vi är starkare än vi är. Därför är våra protester viktiga.

Så sade James Farrar, Uber-taxiförare i London, om Uber, Bolt och andra appbaserade internationella storföretag. James är en av initiativtagarna till ADCU (App Drivers & Couriers Union), en fackförening för så kallade gigarbetare. Föreningen talade på ett möte i Folkets Husby, inför ett 40-tal åhörare.

Annons:

Det är den syndikalistiska fackföreningen SAC och Taxiunionen som arrangerat mötet. Mötet ingår i en kampanj för att organisera de numera tusentals arbetare som kör taxi, kör ut mat eller på annat sätt arbetar i den helt oreglerade appekonomin.

Vi kan när som helst bli av med arbetet

– Uber styr allt och vi har inga möjligheter att påverka någonting. Vi kan när som helst bli av med arbetet, sade James Farrar.

Hans eget engagemang började när han blev misshandlad av en kund och Uber vägrade att hjälpa till att leta rätt på gärningsmannen.

– De vill inte ta något som helst ansvar för arbetarna, det förstod jag då. Det var också det som fick mig att inse att vi arbetare måste hålla ihop och ha en egen organisation.

James Farrar.James Farrar.

Behovet av att vara ett ’vi’ är enormt

Taxiunionens John van Dinther berättade om hur upprinnelsen till Taxiunionen var en Facebook-grupp där arga Uber-taxiförare och andra beskrev sin frustration över villkoren de arbetade under.

– Många skämdes över att tala om hur lite man tjänat under ett långt arbetspass och hur förnedrande det kändes. Behovet av att samlas och agera gemensamt, att vara ett “vi” är enormt hos arbetarna inom gigekonomin.

Kontakterna mellan Taxiunionen och ADCU knöts vid ett möte i Bryssel som samlade en mängd olika fackliga- och intresseorganisationer för gigarbetare, främst från Europa men också från Nord- och Sydamerika.

Vi vill hjälpa våra svenska vänner

– Vi vill hjälpa våra svenska vänner och ge råd och tips för hur man kan växa och bli en verklig maktfaktor, sade James Farrar. Han påpekade att det på samma gång finns både stora likheter och stora skillnader i villkoren i de olika länderna.

James Farrar jämförde också situationen med hur andra arbetares kamp sett ut historiskt.
– Vi behöver kämpa för löner, pensioner, reglerade arbetstider och allt annat på samma sätt som de hamnarbetare som för 100 år sedan hade liknande villkor, där man hyrdes in för en dags arbete men inte visste om man hade något arbete dagen efter. De organiserade sig och kunde driva igenom stora förbättringar och på samma sätt måste vi göra det idag.

Vi gläds åt de som kommit

Omid Sakhdari från Taxiunionen uppmanade publiken att prata direkt med representanterna från ADCU och Taxiunionen under det efterföljande minglet, vilket många passade på att göra.

– Vi beklagar inte de som sagt att de skulle komma till det här mötet men uteblev, utan vi gläds åt de som kommit. Vi visar att vi finns och att vi agerar tillsammans, sade John van Dinther avslutningsvis.

Göran Kärrman

Gigekonomin är en snabbt växande del av arbetsmarknaden där arbetarna arbetar i förhållande till appföretag som inte erkänner dem som anställda. Därför saknar de som arbetar till exempel anställningstrygghet och pensionsvillkor, sådant som anställda har.

en halvleende äldre man med glasögon
John van Dinther.
åhörare i folkets husby. Flera har på sig vinterjackor, några har korsade armar.
Print Friendly, PDF & Email