På corona-säkert avstånd samlades kursdeltagare i lokaljournalistik för ett nytt besök. SVT Nyheter Stockholm kom för att berätta om sitt arbete och svara på frågor. Bland annat diskuterades medias ansvar, vikten av perspektiv och förankring i Järva samt problem med  polisbrutalitet.

Grundkursen i lokaljournalistik på Kista folkhögskola fick besök av SVT Nyheter Stockholm. På plats var redaktionschef Geronimo Åkerlund tillsammans med Rinkebys reportrar Mattias Lodding och Omar Daham.

SVT lokala nyheter ansvarar för både Stockholm och Södertälje. Totalt består redaktionen av 19 reportrar som är utspridda över bevakningsområdet. Fyra sitter i Rinkeby, tolv på Gärdet och fem i Södertälje. Till Rinkeby flyttade de in januari 2016. 

Annons:

Förväntningarna på SVT efter öppningen av lokalen på Rinkebystråket var höga. Men fyra år senare känner invånarna inte att de syns i området.

– Våra reportrar är på plats. Men deras uppgift är inte bevakning som en lokalredaktion. De ansvarar för perspektiv som man kan få från ytterstaden, svarade Åkerlund.

Vi gör inte hyperlokal journalistik

Deras uppgift är att bevaka hela regionen och alla ytterstadsområden.
– Vi gör inte hyperlokal journalistik, som Nyhetsbyrån Järva. Vi ansvarar bland annat för Järva, sade Mattias Lodding.

Målet med att flytta ut till Rinkeby var att få perspektiv från orten. De fick frågor om SVT:s bevakning i Järva har förändrats sedan de flyttat till Rinkeby. Flera deltagare menade att SVT:s rapportering bidrar till stigmatisering av Järva. Men SVT:s journalister höll inte med.

Vi ger en mer nyanserad bild idag

– Vi ger en mer nyanserad bild idag, men det tar kanske tid innan det märks, speciellt av invånarna, sade Geronimo Åkerlund.

Polisen och polisens agerande diskuterades, och om det nya polishuset i Rinkeby har påverkat relationen till ordningsmakten. Flera av deltagarna i kursen konstaterade att förhållandet mellan polis och civilsamhälle har försämrats.
– Förut var det dåligt, nu är det ännu sämre.

Maryan Bouraleh
Bilder: Said Ali

 

DN var också på plats och intervjuade några av deltagarna i lokal journalistik.
Print Friendly, PDF & Email