Visste ni att Sveriges snabbaste hissar finns i Kista? Nyhetsbyrån Järvas reporter har testat att åka hissarna, som finns i Kista Science Tower.

Länge fanns fanns landets snabbaste hissar i Kaknästornet på Gärdet i Stockholm. Hissarna där har en hastighet av 5 meter per sekund. Men expresshissarna i Kista Science Tower är snabbare, de åker 6 meter i sekunden.

Det dröjde exakt 26,56 sekunder innan hissen var uppe på 32:a våningen

Annons:

Efter start så dröjde det exakt 26,56 sekunder innan hissen var uppe på 32:a våningen i kontorsskrapan. Nyhetsbyrån Järvas reporter kan intyga att det kändes att det gick riktigt fort. Det slog lock för öronen, men det var en kul upplevelse.

Bygget av Kista Science Tower påbörjades sommaren 2000 och stod klart i slutet av 2002. Och är ett landmärke i Science Park i Kista. Kontorskomplexet, som är ett landmärke i Science Park i Kista, består av sex byggnader med olika höjd och fasad. Den högsta byggnaden är 123,9 meter hög.

– Besökare ser det som en spännande upplevelse att få åka upp i Sveriges högsta kontorsbyggnad. Hissarna tar dig blixtsnabbt upp till toppen där man från de heltäckande fönstren har en spektakulär utsikt, säger Ingemar Björklund på Vasakronan, i en intervju på hissföretaget Kones hemsida.

Krista Sirviö

Fakta om Kista: Kista är ett av Sveriges största arbetsplatsområden. Här finns 40 000 arbetsplatser, 1 300 företag och två universitet med 7 000 forskare och studenter. Det är ett område med många internationella och nationella verksamheter, en plats där många människor och kulturer möts.

Print Friendly, PDF & Email