Det är obehagligt att medlemmar från det högerextrema partiet Stram kurs dök upp i Rinkeby centrum för bränna upp Koranen. Extremisterna vill sprida hot inte bara i Järva, utan i hela Sverige.

Diskriminering, rasistiska påhopp och kränkningar mot muslimer har blivit accepterade samhällsföreteelser. I Sverige bor mer än 600 000 muslimer. De är en del av samhället och bidrar till samhällsutvecklingen och Sveriges välfärd. Muslimer skapar också ekonomiska, kulturella, sociala och handelsmässiga relationer mellan Sverige och den muslimska delen av världen.

Extremisterna använder Koranbränning som ett slagträ för spridning av deras extremistiska propaganda. Under tiden de brände upp Koranen, visade de sitt stöd till Sverigedemokraterna (SD). De uppmanade folk att rösta på SD i filmsekvensen.

Där man bränner böcker bränner man till slut även människor

När nazismen besegrades för 75 år sedan, trodde man att ideologin en gång för alla kastades på historiens sophög. Men tyvärr, den nazistiska ideologin verkar få ny kraft. Högerextremisterna försöker att gömma sig bakom yttrandefriheten, som är grundlagsskyddad. Men yttrandefriheten är villkorad och begränsas av ett antal straffbestämmelser i brottsbalken, bland annat av bestämmelsen om hets mot folkgrupp.

Tyska Författaren Heinrich Heine skrev ”där man bränner böcker bränner man till slut även människor”. Så blev det när Hitler hade makten i Tyskland, men nazisterna är historielösa. Bokbålen symboliserar förtryck och diktatur. Högerextremisterna arbetar långsiktigt och är ett hot mot vår demokrati.

Högerextremisterna försöker dela upp våra medborgare utifrån härkomst. Makthavarna måste tillsammans med samhällets goda krafter mobiliseras för att stoppa deras framfart. Den sociala gemenskapen borde istället stärkas och vi måste bygga ett inkluderande samhälle.

Kahin Ahmed
Print Friendly, PDF & Email
Annons: