Svenska Akademien prisar Enbacksskolans bibliotekarie

Nyheter

Enbacksskolans bibliotekarie Cilla Dalén har tilldelats Svenska Akademiens bibliotekspris för år 2022. 
– Det är förstås väldigt roligt. Men anledningen till att jag får det här priset är att jag jobbar på en skola där jag har förutsättningar att göra ett bra jobb, säger hon.

Det är inte första gången som Cilla Dalén tar emot en tung utmärkelse för sitt arbete. För två år sedan tilldelades hon Ingvar Lundbergpriset, men hon är inte helt bekväm med uppmärksamheten och säger skämtsamt att hon önskar det vore hårdare konkurrens om priserna. 

– Jag har en rimlig tjänst, en heltid på 400 elever. Många skolor har ingen bibliotekarie alls och ibland är det en tjänst på 800 elever. Sedan gör jag inte ett isolerat jobb utan jag är omgiven av bra kollegor. Dessutom är jag ganska aktiv i skolbiblioteksvärlden.

Priset består av en summa på 80000 kronor

Cilla Dalén skriver sedan elva år tillbaka bloggen Vad gör de i biblioteket om vardagen i sitt yrke, hon är aktiv i sociala medier och bidrar till att skolbiblioteksfrågor uppmärksammas. Enbacksskolans bibliotek fick både i år och förra året utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass.

– Vi skolbibliotekarier har två uppdrag. Vi ska enligt läroplanen hjälpa eleverna att utveckla sin språkliga förmåga och stärka deras digitala kompetens. Så det handlar dels om läsning men också det vi kallar för media- och informationskunnighet. 

Priset som består av en summa på 80000 kronor varav 30000 går till skolan och 50000 till pristagaren kommer att delas ut under en ceremoni i höst. Motiveringen lyder som följer:
Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2022 tilldelas Cilla Dalén, Enbacksskolan i Tensta, för hennes engagerade arbete kring litteratur och läsning och hennes förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor.

Det bästa med yrket som skolbibliotekarie enligt Cilla Dalén är att få vistas i skolmiljö med alla elever och lärare. För den delen av prissumman som går till skolan planerar hon att hitta på något roligt för eleverna under höstterminen. Exakt vad det blir har hon inte bestämt ännu.

Anna Nygård

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email