sammanslagen bild på pitabröd med fyllning och tre mäns som ler ståendes på en trappa
Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva

Ett ambitiöst hållbarhetskoncept med mat och boule öppnar i Kista från och med nästa vecka. I augusti är planen att de dessutom har premiär för sin takträdgård.

Den 15 maj öppnar en ny restaurang i Kista Innovation Park i det som förra året gick under namnet Plåtparken. ”Sustainaboule” är ett koncept som sägs erbjuda näringsrik mat och en mer hållbar restaurangupplevelse, och så lite boulespel till det.

Initiativet har tagits av av Ringo Nilsson, Hosam ”Sammy” Adra och Leo Brood Björk som tillsammans har erfarenhet av bland annat trädgårdsarbete, restauranger med växtbaserad kost och bouleexpertis.

Annons:

Målet är att bli Sveriges mest hållbara restaurang utan matsvinn, vilket de hoppas uppnå genom lokala samarbeten. Ett exempel är med Ericsson Innovation Lab, som sedan ett år tillbaka finns i metallcontainrarna mittemot. I växthuset ”Connected Greenhouse” ser AI-teknik till att skörden maximeras på minimal yta, något restaurangen kommer att ha del av.

Tanken är dessutom att taket ovanför restaurangen ska bli till en lummig trädgård mot slutet av sommaren och det förs diskussioner om att involvera skolklasser i odlingsarbetet.

Förhoppningen är även att få Kistas butiker och restauranger att ta till vara på överblivna råvaror och avfall. Boulebanorna fanns på plats redan förra året och kommer tillsammans med det nya konceptet att erbjuda exempelvis temaaktiviteter för företag.

Kista Innovation Park har säsongsöppning den 15 maj, läs mer om den här.

Källa: The Kloud