Rinkeby bjöd på ett storslaget eidsfirande i år. Rinkeby bollplan räckte inte till, utan hoppborgarna (i plural) stod på grusplanen utanför och aktiviteterna fortsatte över hela parkleken Rinken och ända ner till grillplatsen vid plaskdammen.

Ducale Huseenhaji från Husby var där med sin familj. Han mindes sin barndoms eidsfirande.

Ducale Huseenhaji, en småbarnspappa, som var där med sin familj, satte ord på känslan:
– Så här stort var aldrig eidsfirandet förr om åren. När jag var liten fick vi gå och äta på McDonalds, det var festen för mig. Det här är fantastiskt.

Inträdet för barn var 50 kronor, då fick de ett band runt handleden och kunde nyttja alla aktiviteter hur många gånger som helst. De kunde hoppa oavbrutet i någon av hoppborgarna eller rulla runt i de gigantiska bubbelbollarna på bollplanen.

Annons:

Eller så kunde de måla sina ansikten hos de tre tappra konstnärerna som målade barn i timmar i sträck. Köerna till ansiktsmålningen var långa, men barnens tålamod verkade vara oändligt i solen. Hennamålaren som satt bredvid hade inte riktigt lika hårt tryck.

Det fanns gratis godispåsar till barnen, sockervadd och dricka att köpa. Vatten fanns till alla i värmen.

Det mesta av nöjena var gratis. Många av barnen hade lika roligt i parkleken Rinken och där kostade det inte någonting. Vid 14-tiden kom Clowner utan gränser som uppträdde för alla barn och vuxna. (Då stod undertecknad i kö till ansiktsmålningen med barnbarnet.)

Fardosa Omar, verksamhetschefen på Rinkeby Folkets Hus, var festgeneral den här dagen. Hon stod vid grillen vid plaskdammen och grillade korv i flera timmar. Runt 500 barn hade löst inträde, men många fler var där.

– Det gick över förväntan, jag känner mig otroligt glad över att det gick så bra. Våra ungdomar var funktionärer och de arbetade från tidig morgon till klockan sex på kvällen, sade Fardosa Omar efteråt.

Fardosa har fått mejl och samtal från flera som var med under festen.
– Alla var glada och sade att de kände sig som en del av samhället när deras högtid uppmärksammades.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Rinkeby Folkets Hus eidsfest kunde genomföras med stöd av Atletico Rinkeby, Socialdemokraterna och Stockholms stad.

Kawsar och Mohamed ”Gashan” var där med sina barn.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: