Flygplan vattenbombar fält

En stor gräsbrand spred sig snabbt över Järvafältet under tisdagseftermiddagen. Med hjälp av två flygplan som vattenbombar området har räddningstjänsten fått branden under kontroll.

En privatperson larmade räddningstjänsten klockan 13.08 om en gräsbrand på Järvafältet. Elden spred sig snabbt över ett stort område mellan Husby gård och Eggeby gård.

– Vi har lyckats släcka det mesta och väntar på två flygplan från Norrköping som ska vattenbomba för att vattnet verkligen ska gå ner i marken, sade en av brandmännen på plats. 

Vi börjar trappa ner och går in i eftersläckningsfasen

Klockan 15.20 anlände flygplanen och fortsatte släckningsarbetet. De körde runt fältet med pauser för att hämta mer vatten i Mälaren vid Hässelby.

– Vi kommer att fortsätta vattenbomba fram till klockan fem så att vi inte får några krypbränder. Men branden är under kontroll nu och vi börjar trappa ner och går in i eftersläckningsfasen, säger Henrik Jynnesjö på Räddningscentral mitt till Nyhetsbyrån Järva.

Det finns i nuläget inga uppgifter om hur branden startade, men polisen misstänker att den kan ha varit anlagd. Polisen kommer att undersöka brandplatsen med tekniker och brandsökshund och en förundersökning om mordbrand har inletts.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email