Efter fyra år utan lånecyklar ska Stockholm Stad börja införa ett nytt system. Daniel Helldén, MP, trafikborgarrådet i Stockholm, menar dock att det kan dröja till april 2023 innan el-cyklarna går att låna och återlämna inom Järvaområdet.

I slutet av april ska de första 1000 el-cyklarna vara redo att hyra från ett av de 100 cykelstationerna i centrala Stockholm. Systemet kommer dock inte vara helt färdigt förrän april 2023. Då kommer det finnas mer än 5000 elcyklar och 300 stationer i Stockholm.

En årsprenumeration på lånecyklarna kommer att kosta 157 kronor och låter användaren cykla i 90-minutersperioder innan fordonet måste återlämnas på en av stationerna. Vill man åka längre tid så kommer det att kosta 11kr i timmen.

Lånecyklarna kommer till en början endast finnas i Stockholms innerstad

Helldén menar att lånecyklarna av logistiska skäl till en början endast kommer finnas i Stockholms innerstad, med den nordligaste stationen vid Stockholms Universitet och den sydligaste i Gullmarsplan. Stationerna kommer även att sträcka sig från Stora Essingen i väst till Gärdet i öst.

– För att få en tillräcklig koncentration måste vi börja i innerstan och växa utåt. Om vi lägger de första stationerna i till exempel Järvaområdet eller Skärholmen kommer systemet inte hänga ihop.

Han menar även att det finns flera anledningar att Stockholms Stad valde att satsa på just elcyklar.
– Med el-assistans orkar du lätt cykla in till innerstaden från Järva. På så sätt hoppas vi att folk får möjlighet att välja bort bilen oftare. 

Felix Pekar
Print Friendly, PDF & Email
Annons: