Klockan sju varje måndagsmorgon öppnas dörren till stallet på Eggeby Gård. Hästarna i sina boxar väntar otåligt på henne.
 – Ja, då börjar min arbetsdag, säger Ida Rudgård.

Eggeby stall har ny ägare och Ida Rudgård arbetar några dagar i veckan i stallet.  Hon mockar rent, ger hästarna vatten i sina boxar och tar sedan ut dem i hagarna bredvid. Idag är det fullvuxna åtta hästar i stallet och ett föl.
 – Fölet heter Stella och är snart tre månader. 

Ida Rudgård studerade djurvård i Spånga gymnasium tidigare, men hoppade av.
 – Skolan har aldrig varit min grej. Jag trivdes inte och vill hellre jobba. Jag har jobbat sedan jag var 14 år.

Annons:

Vid sidan om timmarna hon arbetar i stallet är hon också vaktmästare på deltid i Järva Folkets Park. Hon klipper gräs och hjälper till där det behövs. Ida har dessutom egen häst i Råsta stall i Sundbyberg, som kräver tid och arbete..
 – Det är ett engelskt fullblod, en gammal galopphäst. Jag rider mest i skogen och lär honom trix. Han gör mycket på kommando.

Stall Eggeby har ingen reguljär ridskoleverksamhet, med alla tillhörande försäkringar, och därför kan det vara lite farligt när små barn kommer på besök. Våren 2020 ska utomhusbadet på Järvafältet stå färdigt och ännu fler människor kommer att upptäcka stallet. 
 – Men hästarna är vana vid liv och rörelse, så det ska säkert gå bra, säger Ida Rudgård.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Järvafältet var fram till 1962 militärt övningsområde, med jordbruk, boskapsskötsel och hästar. Stallet drivs idag av en privatperson, som i sin tur hyr ut stallplatser till privata hästägare. Det finns planer på att starta ridskoleverksamhet.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: