Genom uppsökande arbete ska Stadsdelssystrarna ge unga kvinnor i Järva stöd och verktyg att hantera psykisk ohälsa och ta steget mot arbete och studier.
– I Järva har vi sedan tidigare ett välfungerande arbete med Stadsdelsmammor, så att vi började med insatsen just här kändes naturligt, säger arbetsmarknadsborgarråd Emilia Bjuggren (S).
Arbetsmarknadsinsatsen Stadsdelsmammor riktar sig till nyanlända kvinnor och drivs av personer som själva varit nya i Sverige. Målet är att skapa en känsla av trygghet och informera om hur samhället fungerar, genom att söka upp utrikesfödda kvinnor och ge stöd i praktiska frågor, för att arrangera och motivera till sociala aktiviteter, arbete eller studier.
Nu utvecklas projektet med konceptet Stadsdelssystrar, som ska fånga upp nyanlända unga kvinnor. Jämfört med Stadsdelsmammorna riktar de sig mot en yngre målgrupp, arbetar uppsökande och stöttar de kvinnor som behöver det.
”Kvinnor, och inte minst unga tjejer i socioekonomiskt utsatta områden, är en av samhällets mest utsatta grupper och behöver mer stöttning och stöd för att komma in i studier, på arbetsmarknaden eller i samhället i helhet,” skriver Emilia Bjuggren, skol-, arbetsmarknads- och personalborgarråd i Stockholms stad per mejl.
Pilotprojektet drivs av staden och startar i Järva, men det finns planer på etablering även söder om stan.
”I Järva har vi sedan tidigare ett välfungerande arbete med Stadsdelsmammor, så att vi började med insatsen just här kändes naturligt. Stadsdelssystrarna kan komma in i en redan rullande organisation,” skriver Emilia Bjuggren.
Stadsdelssystrarnas arbete går ut på att informera om möjligheter till utbildning och jobb, men också om socialtjänst, våld i nära relationer och hur man kan söka hjälp om man mår dåligt. Att ta kontakt med vården kan vara tufft om man inte vet hur samhället fungerar.
”Unga kvinnor lider i högre grad av psykisk ohälsa än andra grupper, och hos gruppen nyanlända kan tröskeln att söka vård vara högre,” skriver Emilia Bjuggren.
Att minska stigmat kring psykisk ohälsa och uppmuntra till att söka hjälp är en stor del av syftet. Det är viktigt av många anledningar, bland annat för att det kan vara en faktor som påverkar möjligheten till sysselsättning och minska utanförskap.
Stadsdelssystrarna kommer under sin anställning att få stöd av Jobbtorg Unga, som hjälper personer mellan 16 och 29 år in i arbetslivet. Målet är att de ska ta sig in på arbetsmarknaden efter avslutad insats.
Med början i Järva är förhoppningen att fler unga kvinnor ska hitta vägar in i samhället. Om satsningen lyckas kan modellen bli en förebild för hela Stockholm – och kanske resten av Sverige. Hittills har tre kvinnor anställts i projektet: Sabrin Osman, Faduma Abdulahi och Fowsia Omar Abdi som alla studerar på SFI.
Hilda Taubert