Bild på Framtidens Hus i Rinkeby och på en leende tjej.

Soumaya Aissaoui har startat projektet Unga Drömmar i Rinkeby.
 – Jag har alltid velat arbeta med unga och se till att de har meningsfull sysselsättning. Det görs inte tillräckligt för ungdomar i våra orter.

Unga Drömmar är ett av Framtidens Hus projekt och de har redan haft fem träffar under hösten, bland annat med Bling och andra föreläsare.
 – Det har varit omvälvande och jag har lärt mig mycket. Det finns andra sätt att tjäna pengar på än den dåliga vägen, säger Soumaya.

Hon är född och uppväxt i Rinkeby och hon studerar nu på gymnasiet. Hon har hållit på med boxning på fritiden och driver dessutom eget företag med fransar vid sidan om sina studier.
– Jag fick sommarjobb på Framtidens Hus och presenterade min idé för Sakariya Hirsi. Han är en av dem som har stöttat mig sedan dag ett och processen drog igång, säger hon. 

Hela projektets syfte är att unga ska fortsätta tro på sina drömmar.
 – Många blir nekade jobb hela tiden, och så går de utan pengar. Då kan det ske att de tappar hoppet och söker alternativa vägar. Min tanke är att man kan klara sig, oavsett vad.

Jag vill inte se min mamma gråta och inte andras mammor heller

Unga Drömmar vänder sig till 16-19 åringar. Ett 20-tal ungdomar har medverkat under hela terminen. Nu har de ett besök på Gröna Lund att vänta och en skidresa i början av januari.
 – Det var en morot för att få med alla och för att locka folk. De har även varit med i en gren av projektet som heter Selfmade Entrepreneur, där de har gått en kurs och skapat idéer om ett eget företag.

Soumeya vill gärna ändra bilden från Rinkeby.
– Jag har själv haft krångel på vägen och sett vänner gå bort. En del har valt vägar som inte är bra. Mitt mål är att ingen ska ha det så. Jag vill inte se min mamma gråta och inte andras mammor heller.

Hon menar att många unga inte har fått leva sin ungdom ifred. 
 – Man har sörjt mer än skrattat, det är tyvärr verkligheten för många, säger hon.

Krista Sirviö

Ungdomar som lyssnar på ett pamelsamtal på Framtidens Hus.
Print Friendly, PDF & Email