Under sommaren publicerade Nyhetsbyrån Järva boken Gå bara av Abdi Elmi och Linn Bursell som följetong. Varje avsnitt illustrerades av sammanlagt 19 konstnärer. Nu ställs deras verk ut på Galleri Artsight.

Igår var det digital vernissage på Galleri Artsight. Utställningen heter Gå bara och består av 24 verk som skapades till Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong med samma namn. Boken Gå bara är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell och utgiven på Ordfront förlag 2016. 

Gå bara är berättelsen om Abdi Elmis egen berättelse om sin flykt från Somalia till Sverige. Hur han som tonåring lämnade familjen och gav sig ut på den farliga resan genom Sahara och över Medelhavet för att till slut nå Europa där kampen om att få ett anständigt liv fortsatte.

Annons:

Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell

Tillsammans med författaren Linn Bursell vittnar Abdi Elmi om de övergrepp och den förnedring som flyktingar utsätts för på vägen till Europa och följden av en kollapsad migrationspolitik. Men Gå bara är också en berättelse om solidaritet och vänskap i svåra situationer.

Linn Bursell skriver i en kommentar till utställningen
”Jag är väldigt glad att alla dessa konstnärer har tagit sig tid att illustrera vår bok. Abdis berättelse om flykt och Europas migrationspolitik är ju tyvärr fortfarande mycket aktuell, kanske ännu mer än någonsin då den svenska migrationspolitiken bara blivit hårdare och ännu mer inhuman med åren. Att boken nu också blivit illustrerad och att bilderna ställs ut gör att berättelsen ytterligare fördjupas och aktualiseras. Dessutom lyfter olikheterna i konstnärernas verk fram olika nyanser och känslotillstånd i berättelsen och ger den nya dimensioner. Jag är mycket glad och tacksam för detta.”

Länkar:

  • Alla delar i följetongen finns här.
  • En intervju med Abdi Elmi finns här.
  • Samtliga illustrationer går att se på Galleri Artsight.
Print Friendly, PDF & Email