Två bilder - en från mötet med föräldrar och en på Jan Jönsson.

I sin debattartikel angående tvångsomhändertagande av barn på Järva ställde Karl-Gustav Köhler en rad frågor till Stockholm stads socialborgarråd. Nu svarar socialborgarrådet Jan Jönsson, Liberalerna.

Hur många är de omedelbara omhändertaganden på Järva? Det totala antalet i Stockholms ”utsatta områden”? Hur många enligt §6?

År 2021 gjordes 48 omedelbara omhändertaganden i Rinkeby – Kista och 12 stycken i Spånga – Tensta.

Annons:

Hur mycket empati behövs det för att förstå att ett omedelbart omhändertagande hos nyss anlända familjer upplevs mycket chockartat? Är det inte en princip att man ska förstå lagen innan man drabbas av den? Vad gör socialförvaltningen för att barnfamiljerna i Orten får chans att förstå grunden för LVU?

Inför ett eventuellt omhändertagande enligt LVU får vårdnadshavarna, den unge om han eller hon fyllt 15 år samt barnet varsitt juridiskt ombud via förvaltningsrätten. De har till uppgift att informera och förklara processen, ge stöd och föra talan.

I samhällsorienteringen som alla nyanlända i Sverige erbjuds för att få en förståelse för att hur det är att leva i Sverige, ingår också information om hur socialtjänsten jobbar. Hur LVU fungerar ingår också.

I Stockholms stad erbjuds föräldrar som fått barn omhändertagna stöd genom verksamheten Stella. Stödet kan handla om att få juridiska dokument förklarade för sig, information om rättigheter och skyldigheter samt hur man som förälder kan hålla kontakten med sina barn. Läs mer här om verksamheten Stella. 

Om antalet omhändertagande i Stockholm, som samtidigt är tvångsplacerade, gått upp från 200 för drygt tjugo år sedan till 607 ifjol utan att resurserna följt med, hotar det inte rättssäkerheten? Tyder det inte på att kriterierna ändrats, kanske sedan Barnkonventionen blivit lag? Kräver inte denna ökning under alla omständigheter en riktig forskargranskning?

Det grönblå styret i Stockholms stad har under mandatperioden förstärkt socialtjänsten och LSS med över en miljard kronor, för att socialtjänsten ska kunna komma med insatser tidigare och förhindra den negativa utvecklingen som på lång sikt kan leda till att omhändertagande är det enda återstående alternativet.

Kriterierna för omhändertaganden har inte förändrats och inte heller domstolspraxis. Alla omhändertaganden fastställs i domstol och kan överklagas.

Det vore välkommet att i större utsträckning utvärdera och forska på socialtjänstens metoder. För att det ska vara möjligt behöver regeringen höja sina forskningsanslag. Under mandatperioden har vi från stadens sida prioriterat metodutveckling och utvärdering av några av de insatser som socialtjänsten erbjuder barn och unga.

Svaren förmedlades genom Erika Larsson, pressekreterare för Liberalerna i Stockholms stadshus
Print Friendly, PDF & Email