De senaste dygnens intensiva snöväder och bristen på underhåll har fått många Järvabor att reagera. Några som hört av sig till redaktionen är Rebo Mahmod och Iman Ehsani från SO-verkstan på Enbacksskolan. De undrar om hela Stockholm är lika svårframkomligt som Tensta.

På morgonen när vi var på väg till skolan möttes vi av igensnöade gångvägar, oplogade trottoarer och sandade vägar. Vissa delar av Tensta såg ut att vara en stad som glömts bort. En stadsdel som på grund av ovädret helt förlorat alla förutsättningar för framkomlighet.

Efter lite mer noga eftersökning såg vi att vissa huvudleder och vägar visst var plogade. Till exempel så hade man plogat runt skolan. Men de som ansvarar för vinterhanteringen hade visst glömt att ploga utanför porten och vägarna från porten till huvudgångvägarna. Handikappanpassade ramper och hissar var inte röjda, men vägen framför skolans ytterdörr var visst plogad.

Annons:

Allt detta skapade en sådan irritation så att vi började lägga märke till oklippta buskar som nu vuxit in i de gångvägar som man inte hade plogat.

Kan de igensnöade vägarna förstärka känslan av utanförskap?

Hade detta varit möjligt i en annan stadsdel i Stockholm? Är det bara vi i Tensta som är försummade? Varför slarvar man med framkomligheten till den grad att hela stadsdelen ser på vissa platser ut som en enda stor fälla för halkolyckor? Som man ser på bilderna har kommunen inte vara noggrann med snön på sidovägarna och folk har svårt att ta sig förbi. De har bara puttat snön åt sidan för huvudvägarna och bilvägarna men inte sidovägarna eller lägenhetsområdet.

Ordet segregation har vi ju hört förut. Kan man tänka sig att de igensnöade, oframkomliga vägarna, eller de icke omhändertagna grönområdena som nu vuxit igen, förstärker känslan av utanförskap? Förtjänar inte vi att våra gångvägar är rensade och röjda på snö, att våra vägar är sandade så att våra pensionärer inte behöver känna sig som fångade hemma? Att barnvagnarna kan rulla runt i alla de områden som innefattas av snöröjningsplanen?

Det finns människor som är handikappade och de kan inte lämna sina hem för att kommunen inte har tid att vara noggrann med oss människor som bor i Tensta. Vi vill stoppa segregeringen, inte förstärka den och om kommunen inte vill lägga tillräckligt med tid och noggrannhet på oss kommer segregationen bara att bli värre. Människor har redan gått på snön så att det blivit nedtryckta fotsteg som vi kan gå på utan att bli blöta eller få benen täckta av snö. Det här får oss att känna oss övergivna och ensamma. 

Rebo Mahmod, elev i årskurs 9, SO-verkstan i Enbacksskolan
Iman Ehsani SO-lärare på Enbacksskolan

Print Friendly, PDF & Email