Entren tillTenstagången 18 med ett träd utanför
Foto: Andreas Nur

Nu finns ett datum för invigningen av nya Tensta bibliotek. Under sommaren är biblioteket stängt, men snart är den omdebatterade flytten färdig.  

Den 19 augusti inviger kulturförvaltningen och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning biblioteket i Tensta centrum. De nya lokalerna kommer delas med medborgarkontoret och är bara hälften så stora som tidigare i Tensta träff. Men Annika Friberg, moderat ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd är positiv.

– Flytten blir verkligen ett lyft för Tensta centrum. När fler människor rör sig i området kommer det att bidra till ökad trygghet, säger hon.

Bibliotekarierna har uttryckt oro

Bibliotekarierna har varit kritiska till flytten från början och uttryckt oro för att verksamheten inte kommer kunna hålla samma kvalitet i de mindre lokalerna. 
– Majoriteten av de anställda på biblioteket tycker att förslaget är dåligt och tror att det kommer att påverka både oss i personalen och besökarna negativt, sade en bibliotekarie på Tensta bibliotek innan beslutet fattades.

Enligt kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo, C, kommer det dock finnas gott om plats och fler studierum nu än det var tidigare.

Bibliotekets nya adress är Tenstagången 18 och på invigningen den 19 augusti klockan 12.30–15.00 kommer det bli både uppträdanden och tal. Poeten Mona Monasar, Nalle Clown, Hey Amigo, Tech Tensta, Jonas Naddebo och Annika Friberg kommer alla vara på plats.

Anna Nygård
Bild: Andreas Nur

Fakta 

  • Lokalen har en gemensam reception.
  • Biblioteket är 650 kvm.
  • Medborgarkontoret är 350 kvm.
  • 60 procent av biblioteket är för barn och unga.
  • Biblioteket har ett programrum och en egen ingång för förskoleklasser.
  • Medborgarkontoret har vägledningsdiskar och samtalsrum.
  • 15 datorplatser för besökare.

Källa: Stockholms stad

Print Friendly, PDF & Email
Annons: