Första veckan i augusti är det Pride i Stockholm, och i Järva planeras massor av aktiviteter.
– Det är väldigt fint att det händer mycket för barn och ungdomar, säger Tuva Rinaldo Roos.

Under Prideveckan, den 1–7 augusti, ordnar stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta aktiviteter. Det kommer finnas någonting för alla åldrar. Bland annat blir det filmvisningar, pyssel, samtal och mingel.

Ingen egen parad anordnas för Järvaborna, men de som vill kan gemensamt åka till paraden inne i stan på lördagen, efter lunch och mingel på Framtidens Hus.

– Det vore fint om så många som möjligt från vår stadsdel deltog i Stockholm Prides parad, säger stadsdelschef Ole-Jörgen Persson, som kommer inviga stadsdelens Prideprogram med ett tal på tisdagen.

HBTQI-mötesplatsen är öppen

På fredagen och lördagen kommer HBTQI-mötesplatsen för unga, som sedan starten 2021 haft problem med personal och lokal, hålla öppet. Enligt Ole-Jörgen Persson har verksamheten nu hållit igång ett bra tag. Mötesplatsens instagramkonto har däremot inte uppdaterats sedan den 11 mars i år. Enligt Anna Mattson, avdelningschef för Individ och familj i Rinkeby-Kista, fyller instagramkontot sin funktion som kommunikationskanal till de unga – även om det mycket sällan lägger upp inlägg. 

Tuva Rinaldo Roos är 24 år och bor i Tensta. Hon är glad att många av aktiviteterna som planeras i Järva vänder sig till barn och unga. Själv är hon särskilt taggad på filmvisningarna och på att Kista bibliotek kommer skylta med HBTQ-litteratur.

Däremot är hon kritisk till att många av programpunkterna känns undervisande – så som ungdomsmottagningens quiz och ungdomsgårdarnas samtalskvällar om machonormen.

Undervisa om HBTQ kan man göra hela året

 – Det utgår från att folk som vill delta inte själva är HBTQ, och det är inte vad Pride handlar om för mig. Undervisa om HBTQ kan man göra hela året.  

Tidigare år har hon firat Pride i Järva genom att delta på Tensta Konsthalls lesbiska stadsvandring. Hon minns det som en fin upplevelse.

– Det var så bra att få promenera runt i Tensta och följa en berättare som berättar om kärlekshistorier, minnen och erfarenheter kopplade till platserna.

Maria Bodin

Den som missade den lesbiska stadsvandringen kan lyssna på den på egen hand i poddformat. Konstnären som utformat stadsvandringen heter Sam Hultin. 

Några av aktiviteterna från Prideprogrammet i Järva:

  • 1 augusti: Digitalt quiz om HBTQIA+ på instagramkontot @jarvaungdomsmottagning från kl. 13.
  • 2 augusti: Ole-Jörgen Persson håller invigningstal och artisten Julia Alfrida uppträder kl. 13 på Rinkeby torg.
  • 3 augusti: Kista bibliotek visar filmen ”Call me by your name”.
  • 5 och 6 augusti: HBTQI-mötesplatsen öppen för besökare i åldrarna 13–17 år. Kontakta @unghbtq_jarva på Instagram för mer information.
  • 6 augusti: Mingel och regnbågslunch i Framtidens hus kl. 13 inför Prideparaden.
  • Löpande under veckan visar ungdomsgårdarna Hjuset, House of Tensta, Husby ungdomsgård och Akalla ungdomsgård serien ”PK-mannen” och följer upp visningarna med diskussion om normkritik.
Print Friendly, PDF & Email