Affisch inför filmfestivalen
Bild: .MOV filmfestival

Den 21 januari arrangerar Folkets Husby den första upplagan av .MOV filmfestival. Festivalen kommer att vara inriktad på filmer skapade av människor i Stockholmsförorter.

Projektet med filmplattformen .MOV inleddes förra vintern, men även tidigare har det resonerats kring film i Folkets Husby. En av processledarna för .MOV, Nader Attiyah, menar att det förts diskussioner och att idéer funnits, men att det saknats en lämplig plats.

– Det finns ett stort intresse och engagemang för film och vi vill försöka förvalta det genom att tillgängliggöra film och filmskapande. Vi vill finnas där från idé till premiär genom att demokratisera processen. Vara en plats där man kan låna filmutrustning gratis, delta på workshops och stötta varandras processer. Vi ser att filmfestivalen kan bli en del av en plats där människor får berätta sina historier.

Ett av våra kriterier för att söka in till festivalen är att regissören och mer än hälften av teamet ska vara från områden som Husby

Betydelsen av en egen filmfestival där man tar en närmare titt på produktionen och där fokus ligger på folk från förorterna är något Folkets Husby vill lyfta, menar Nader Attiyah.

– Ett av våra kriterier för att söka in till festivalen är att regissören och mer än hälften av teamet, både framför och bakom kameran, ska vara från liknande områden som Husby, Skarpnäck, Alby och Rinkeby i Stockholm. Det skapar ett community, både när vi skapar film och när vi tar del utav berättelser, där människor möter varandra och motiverar varandra, säger han.

Daniel Perez Peric, också processledare i Folkets Husby, ser filmfestivalen som en möjlighet.
– Vi har valt att rikta filmfestivalen till vårt område och liknande områden i Stockholm. Det är en möjlighet för oss att skapa ett eget utrymme för film där våra berättelser får ta plats på våra villkor.

Att visa upp en plats som unga människor kan relatera till har varit en drivkraft med projektet, menar Daniel Perez Peric.

– Bara att få se en berättelse från sitt område är inspirerande. Vi vill se en utveckling över tid där vi inom film inte längre begränsas till specifika roller. Vi ser att festivalen kan bidra med en massa filmer berättade av oss, producerade av oss och inspelade i våra områden, säger han.

Under festivalen kommer den bästa kortfilmen att tilldelas “Getpriset”. Statyetten är framtagen och designad av konstnären Sahar Tavasolian och juryn kommer delvis att bestå av lokala profiler, något som Daniel Perez Peric menar har betydelse.

– Det är viktigt att juryn består av profiler som har liknande bakgrunder, eftersom de också kan förstå berättelserna på ett annat sätt, säger han.

Vinnaren av Getpriset kommer att få jobba med Mattias Montero och Malin Idevall som exekutiva producenter för sin nästa film. Tanken är att ta plattformen till nästa steg.

Vårt mål är att göra Husby till ett centrum för film

– Vårt mål har varit att få till ett pris som både motiverar och inspirerar alla tävlande till att vilja delta igen. Även de som inte deltagit denna gång ska känna sig uppmuntrade av priset. De ska kunna se att man kan göra en resa inom film. Allas resor ser olika ut, men att det finns en resa för människor från våra områden med, säger Daniel Perez Peric.

Att etablera .MOV filmfestival i Husby har varit ett mål sedan projektet startades, men i Folkets Husby ser man även att plattformen har potential att synas i större sammanhang.

– Vårt mål är att göra Husby till ett centrum för film. Vi vill inte begränsa oss till en enstaka festival som med tiden avvecklas, för att människor sedan ska söka sig vidare till andra festivaler. Vi vill bygga något som vi tror på långsiktigt, och som kommer gynna området, säger Daniel Perez Peric.

Nader Attiyah ser också fördelar med ett filmcenter i Husby.
– Vi ser ett filmcenter här i Husby. Vi blir påverkade av film varje dag. Med tävlande från andra områden kan också öka intresset där flera både kan ta del av konstformen och påverka själva, säger han.

Suleiman Ibrahim

.MOV filmfestival äger rum i Husby lördagen den 21 januari med filmvisning som startar kl. 18:00 i Kulturhuset Stadsteatern och därefter hålls prisutdelning i Folkets Husby kl. 20:30.

Affisch inför filmfestivalen
Bild: .MOV filmfestival
Print Friendly, PDF & Email
Annons: