en person på knä vid en minnesplats med blommor och ljus

En minnesplats vid lekparken chockade förbipasserande hjulstabor som försökte ta reda på vad som hade hänt. Men det som såg ut att vara ett tragiskt dödsfall handlade i själva verket om en filminspelning.

När Cecilia Swanström var på väg till tunnelbanan i Hjulsta möttes hon av vad som såg ut att vara en minnesplats, belägen mitt i lekplatsen precis intill Hjulsta centrum. ”Minnesplatsen” såg ut som de brukar göra, dekorerad med blommor och tända ljus samt ett foto på personen som gått bort, i det här fallet en minderårig pojke.

Cecilia som är boende i Hjulsta sedan tio år tillbaka berättar att hon fick en klump i magen så fort hon såg minnesplatsen och tog direkt fram mobilen för att försöka ta reda på vad som hänt. Hon hittade inga nyheter om vare sig någon skjutning eller något annat som hade inträffat i Hjulsta. 

Skyltar på plats borde väl vara en självklarhet, speciellt i områden som har erfarenheter av dödskjutningar

När Cecilia Swanström tittade närmare på minnesplatsen så fanns det massa kassar uppställda en bit ifrån, samt en stor skåpbil varpå hon undrade ifall det kanske inte var en ”riktig minnesplats”, då det har filmats en del i Hjulsta senaste halvåret.

– Jag hade bråttom till tåget men vände ändå halvvägs för jag kunde inte släppa det.

Hon gick tillbaka för att fråga en kvinna som var på plats om hon visste vad som hänt. Kvinnan berättade att det skulle spelas in en film och att hon ”preppade scenen”. Kvinnan som jobbade med filmen sa att man hade informerat ”patrullerande mammor” om att en filminspelning skulle ta plats, men kunde inte svara på varför man inte satt upp skyltar eller spärrat av.

– Man skulle ju vilja fått information innan, och skyltar på plats borde väl vara en självklarhet, speciellt i områden som har erfarenheter av dödskjutningar, säger Cecilia Swanström som blev väldigt upprörd av händelsen.

Då vi spelar in på kommunal mark har vi i detta fall inte kunnat informera de boende i närheten

Ansvariga för filminspelningen visade sig vara produktionsbolagen SF Studios och Strive Stories som just nu spelar in säsong två av Netflixserien Snabba Cash. Nyhetsbyrån Järva tog kontakt med Nicklas Wikström Nicastro som är producent och en av grundarna till Strive Stories.

Med tanke på att Hjulsta är en av de förorter som drabbats av väldigt mycket mord, speciellt senaste tiden, varför kände ni att ni behövde ha minnesplatsen just i det området?

”Scenen vi ska spela in är en demonstration mot våldet i förorten, där minnesplatsen är en del av det. Att scenen spelas in just där är för att vi vill skildra vad sker i vår samtid på ett trovärdigt sätt, men självklart vill vi göra detta på ett respektfullt sätt.”

I flera av era inspelningar, exempelvis i Ulriksdal, har ni satt upp lappar på varenda dörr där det detaljerat stått beskrivet vad som ska ske samt varningstrianglar och spärrat av med band. Vad har ni vidtagit för åtgärder av hänsyn till de boende i Hjulsta?

”När vi spelar in så är vår rutin att alltid informera både de verksamheter som finns i området samt de boende i förväg, precis som i Ulriksdal. Men då vi spelar in på kommunal mark har vi i detta fall inte kunnat informera de boende i närheten på samma omfattande sätt, då vi inte haft access till närliggande fastigheter. Det vi dock alltid gör är att vi i samband med själva inspelningen ställer upp tydliga skyltar om att filminspelning pågår.”

Förstår ni att ni utsätter de boende för trauma?

”Jag har ju nu förstått att det funnits en otydlighet kring att detta varit del av en filminspelning, och är såklart väldigt ledsen för det. Att påverka de boende i området negativt är det sista vi vill. Har nu säkerställt att avspärrningar, info etc finns på ett fullgott sätt i samband med pågående inspelningen för att det inte ska finnas några otydligheter.”

Nicklas Wikström Nicastro har besvarat frågorna skriftligen, men valde att inte svara på varför de var tvungna att välja en så synlig plats i Hjulsta, precis vid en lekplats.

Nattalie Ström Bunpuckdee
Foto: Cecilia Swanström
lekplats. i bakgrunden blommor på marken
Print Friendly, PDF & Email