Pandemin och en trasig passmaskin har lett till ovanligt långa väntetider för den som söker nytt pass. Polisen i Rinkeby har fullt upp och tipsar om att väntan är kortare på Gotland.

När pandemins regler för resor hävdes var det många som ville skaffa nytt pass. Kötiderna för att få nytt pass har därför blivit ovanligt långa. Väntetiderna förvärrades desto mer av att maskinen som tillverkar passen var trasig under maj månad.

Enligt Polisen är väntetiden för att få en tid för passansökan ungefär åtta veckor i nuläget. När passet sedan levereras varierar, men till exempel kan den som ansökte om pass i mitten av juli förvänta sig att få passet i mitten av oktober.

Liksom i andra områden har polisen i Rinkeby problem med att erbjuda passtider till dem som behöver.

Lokalpolisområde Gotland har ett flertal tillgängliga tider

Nu har Rinkebypolisen tipsat på Instagram om att boka passtid på Gotland. I sitt inlägg skriver de: ”Ska du semestra på Gotland i sommar? Behöver du förnya ditt pass eller nationellt ID-kort?  Lokalpolisområde Gotland har ett flertal tillgängliga tider att boka, och du kan vid ansökningstillfället välja att hämta ut din resehandling på valfri passexpeditionen i hela Sverige.”

Tipset möttes av kritik på Instagram. En kommentar under inlägget lydde: ”Helt otroligt! Myndigheten har totalt misslyckats med att utfärda pass och nu erbjuder man människor att söka pass på Gotland! Vilket skämt!”

Maria Bodin

 

Print Friendly, PDF & Email