Slut med gratis hundbajspåsar i Rinkeby-Kista

Nyheter

Sedan 2006 har Rinkeby-Kistas hundägare kunnat plocka gratis hundbajspåsar vid stationer längs gångbanorna i stadsdelen. Men nu är skyltarna med påsar borta, så nu gäller det att komma ihåg egna påsar för att plocka upp efter hunden.

– Det finns ju inga påsar, säger en hundägare i Rinkeby, som vant sig vid att kunna hämta påsar på promenaden när hunden ska rastas. Det är många som inte plockar upp efter sig.

Pås-stationerna tillhandahölls av företaget Tikspac och affärsmodellen byggde på att tavlorna där påsarna kunde hämtas hade reklamplatser sponsrade av lokala företag. Det var ett medborgarförslag från hundföreningen Järva Tassar, inom kampanjen Stockholm Ren och Vacker, som ledde till att stadsdelsförvaltningen inledde samarbetet med Tikspac 2006.

Inte i enlighet med stadens policy att tillhandahålla hundbajspåsar

Men nu är avtalet uppsagt och pås-stationerna borta.

– Vi har sagt upp avtalet med Tikspac, då det inte var i enlighet med stadens policy att tillhandahålla hundbajspåsar och sälja reklamplatser, säger Rinkeby-Kistas miljösamordnare Laura Sanchez.

Nu får Järvas hundägare komma ihåg att köpa och ta med egna påsar på promenaderna. Annars får vi trampa i skiten.

Rättelse:

I en tidigare version av denna artikel sades att stadsdelens uppsägning av avtalet med Tikspac kunde ha att göra med att företaget kastats ut från aktiehandeln till följd av nya majoritetsägare med ett förflutet inom grov ekonomisk brottslighet. Men Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning hade sagt upp avtalet med Tikspac redan innan dess.

Viktor Arnell

Print Friendly, PDF & Email