Med två lopp kvar att springa är 2021 års vinnare i Tensta Rinkeby Grass Run redan klara. Johanna Granhällen och Jonis Serry behöver inte ens springa de två sista loppen för att vinna serien, och de 10 000 kr som vinnarna får.

Johanna Granhällen från Spånga har varit första kvinna i mål i alla tio loppen. Därmed har hon mer än hundra poängs marginal till den ständiga tvåan, Elena Osokina från Akalla.
Johanna tränar också simning i Spårvägen och får på det sättet ihop 12 träningspass i veckan. Jonis, som bara tränar löpning, får ihop 7-10 pass i veckan. Deras resultat visar hur enormt viktigt flit är för den som vill bra i löpning.

För en månad sen kom Johanna tvåa i Stockholms-mästerskapen i terränglöpning för flickor 19 år. Nästa utmaning för Johanna är Svenska Mästerskapen i Terränglöpning i Skåne om ett par veckor. Där kommer hon möta tio tjejer som Johanna på papperet inte ska kunna ha en chans emot, men med Johannas starka formkurva är en topp-femton placering fullt möjlig.

Drygt var tredje tonårsflicka springer regelbundet


Topp 15 kan låta blygsamt, men bland flickor i de övre tonåren är löpning Sveriges överlägset största idrott. Drygt var tredje tonårsflicka springer regelbundet. De som upptäcker att de är bra på det springer ofta lopp som tjejmilen (13 000 löpare) eller vårruset (19 000 deltagare). Därifrån går de snabbaste vidare till mer seriöst tävlande och i SM möts ”de bästa av de bästa”. En femtonde plats i SM kan alltså vara lika svårt att nå som en medalj i många mindre idrotter.

I SM har Johanna sällskap av Jonis Serry från Tensta, som vann pojkar 17 år i Stockholmsmästerskapen. Jonis har haft en tuff augusti och september. Då är det bra att ha ett positivt mål som Svenska Mästerskapen framför sig. På startlinjen i Skåne kommer Jonis ha sju på papperet helt ”onåbara” löpare men med en stigande form och ett perfekt upplagt lopp så finns ändå en liten, liten chans till en topp-tio placering. För en löpare med bara två års seriös träning bakom sig vore det sensationellt bra.
Med till SM åker också tvåan och trean i herrarnas serie: Mikiel Ghirmai och Janis Constantin från Rinkeby startar båda i pojkar 19 år. Här är förhoppningarna att någon av dem ska kunna nå en topp 20-placering.

Nästa lopp i Tensta Rinkeby Grass Run flyttas en vecka till den 14 november för att inte kollidera med de Nordiska Mästerskapen i Terränglöpning i Tullinge den 7 november.

Annons:
Mårten Westberg, Rinkeby Run
Jonis Serry, Mårten Westberg, Johanna Granhällen och Tsehay Ghebreselassie .
Print Friendly, PDF & Email
Annons: