Projektet Ny Kollega, som erbjuder utrikesfödda journalister en väg in i svenska medier, hade avslutning på sin kurs på onsdagen. De bjöd in till ett panelsamtal om mångfald och inkludering och Nyhetsbyrån Järvas chefredaktör var en i panelen.

Ny Kollega är inne på sitt andra år och syftar till att stärka yttrandefriheten och att få in fler perspektiv och språk inom svenska media. Journalisterna som blir antagna till Ny Kollega är ofta flyktingar, eller har av andra anledningar flyttat till Sverige. För att kunna delta ska de bland annat ha en journalistutbildning från ett annat land, goda kunskaper i svenska och en ambition att jobba som journalist i Sverige. 

Ny Kollega samarbetar med SVT, Bonnier News, Reportrar utan gränser och Fojo. En av upphovskvinnorna är Lotta Schüllerqvist och hon berättade att programmet är uppdelat i två delar; teori under hösten och praktik under våren. Totalt pågår programmet i tio månader. 
– De får hjälp med språket och kontakter för att kunna jobba i Sverige. Vissa av dem kommer från länder med censur och får lära sig att anpassa sig efter journalistiken i Sverige, sade Lotta Schüllerqvist. 

Annons:

Vi är många journalister som alla utsätts för hat

Sofia Yohannes, reporter på SVT Nyheter, höll en föreläsning för de utländska journalisterna som har avslutat programmet. Hon berättade bland annat om hur man kan ta stöd av kolleger, men också vad för tänk man ska ha när man jobbar. 
– Var redo på att hatet kommer att komma oavsett. Vi är många journalister som alla utsätts för hat. Ta hjälp av varandra och ge stöd till varandra, sade Sofia Yohannes.

Sofia Yohannes, SVT.

Hon menade att det kan vara sunt att omvärdera vad kompetens är och att allas olika erfarenheter och bakgrund kan bidra positivt till svenska media. 
– Man vill inte ha en grupp journalister som alla kan exakt samma sak, sade Sofia Yohannes. 

Dagen avslutades med ett panelsamtal på temat mångfald, om hur vi kan bredda perspektiven och öka kompetensen i svenska medier. Där deltog två tidigare deltagare i Ny Kollega, Hana Al-Khamri, författare och frilansjournalist, och Alberto Lozano, nyhetsreporter på P4 i Gävleborg, samt Anne Lagercrantz, divisionschef SVT, och Kerstin Gustafsson Figueroa, Nyhetsbyrån Järva.

Seher Ekici

Print Friendly, PDF & Email
Annons: