Tensta träff och annika friberg

Stadsdelen Spånga-Tenstas ordförande Annika Friberg var på gott humör under stadsdelsnämndens sammanträde på torsdagskvällen. Hon berättade att hon i måndags följt den blågröna majoritetens utförsäljning av Tensta Träff och konstaterade sedan leende att ”nu kan vi hyra Tensta Träff”.

Vet inte de M-styrda majoriteterna i Stadshuset och i Spånga-Tensta vad den ena högra handen och den andra högra handen gör? De vet. Som tidigare drar de ihop ett saftigt budgetöverskott på att sälja ut gemensam egendom för att sedan sänka skatten och skjuta de ökande kostnader som uppstår på framtiden.

Den här majoriteten driver inga egna lokala frågor

Sammanträdet gick i OS-fart. Nio remisser och beslutsärenden drogs igenom på 14 minuter. Ingen i M-majoriteten sade något, heller ingen i S-gruppen. En enda, V:s Rachid Mohammed bad ett par gånger om ordet för att förklara oppositionens skrivna motförslag. Inte ens en fråga eller önskan om precisering från någon i majoriteten. Ordförande Annika Friberg försökte för skams skull få igång lite debatt och frågade gång på gång till de sina: Ingen fråga? Men nej.

Den makt stadsdelsnämnden har är delegerad från Stadshuset. Tidigare majoriteter i Spånga-Tensta, både till höger och vänster, har drivit lokala initiativ och ibland varit lite upproriska mot sin egen majoritet i Stadshuset. Den här majoriteten driver inga egna lokala frågor, de som på politikers nedsättande jargong kallas för cykelställsfrågor. Det är den bild majoriteten ger av vad som var tänkt att vara en förstärkt lokaldemokrati, oavsett politiskt innehåll.

Under frågestunden frågade jag om stadsdelens avhopparprojekt och fick veta att 20 ungdomar över 18 år deltog. Ordföranden lämnade helt åt tjänstemännen att berätta hur de kämpade med andra myndigheter på ett så viktigt område för stadsdelen. Bara SD bland politikerna hade synpunkter i frågan, nämligen att kriminalitet var föräldrarnas fel och dessa bara skyllde på samhället. 

Karl-Gustav Köhler
Foto: Holger Ellgaard och Michael Folmer
Print Friendly, PDF & Email