Överallt poppar det upp botoxkliniker. Är det DET som unga ska lära sig att skönhet är?
Vi som vuxna måste ta vårt ansvar och faktiskt sätta gränser.
 
Skönhetsidealen har hela tiden förändrats. Men nu har det slagit rekord. Många influencers ute på sociala nätverk marknadsför både skönhetsingrepp och superdyra produkter som vardagsmat. Vad har hänt? 
 
Kommer ihåg från min ungdom när rosa läppglans och brunpuder tog fart. Men var det några dyra ting, nope. Tror de flesta hade råd med det. Jag tycker synd om dagens föräldrar som betalar multum för att deras barn ska vara som alla ”andra”. Många unga arbetar för att ha råd att förbättra sitt utseende. Ska alla pengar gå till ingrepp eller dyrt smink? Att hushålla med pengar och spara pengar är något som unga ska lära sig. Inget fel att vilja vara fin och gilla mode, men till vilket pris? Ser många söta ungdomar som faktiskt dras med i skönhetskarusellens hets. Du duger faktiskt. Ni är alla unika. 
 
Inget fel att vilja vara fin och gilla mode, men till vilket pris?
 
Snälla, låt inte hela denna skönhetsbusiness sänka ditt självförtroende. Många trycker ner sig själva när de ser perfekta bloggare eller supermodeller och jämför sig med dem. Sedan mår de uruselt. Att psykisk ohälsa växer är inget konstigt. Så låt i så fall mode och utseende vara nåt vackert och unikt, en del av dig själv, som ett eget ”språk”. Sätt värde i att se skönheten i det du kan göra för andra.
 
Gör ett avtryck i din omgivning istället. Ge en slant till någon bra organisation. Bara en enda god gärning i veckan, under månaden. Bara något, så kommer du både bli klokare och vackrare.
Se så, ge inte för mycket tid till det yttre, utan börja se dig omkring. Är du nöjd med vårt runda klot? Om inte, gör nåt. NU. Börja med att se om grannen din behöver hjälp med något. Så lite kan faktiskt göra skillnad . Vi människor behöver varandra. VÅGA fråga.
 
En handling kan ge ringar på vattnet. Gå ut med en eko-olja i ansiktet och andas in frisk luft. Låt huden vara fri från make-up då och då. Ta fram en god bok, drick något gott, ät några smarriga donuts och bara njut. Det gör jag. Att vara supernyttig är inte min grej, men förhoppningsvis ska jag bättra mig inom en snar framtid. Man har inte all tid i världen så hälsotänket är viktigt.
Titta på Greta Thunberg som 16-åring satt ensam utanför riksdagen och skolstrejkade för klimatfrågan. Inte många som skulle ha den tanken som ung. Men tänk om det var du? Hon gjorde ett litet statement och slog igenom stort. One good deed…
Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Annons: