Efter två månader har de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolagen i Stockholm nu avslutats. Hyrorna kommer att höjas, men inte lika mycket som fastighetsägarna hoppades.

Resultatet för stadens 65 000 kommunala hyresbostäder blir en hyreshöjning med 1,8 procent som träder i kraft den 1 februari 2022. I praktiken innebär det 126 kronor mer per månad för en hyresgäst som idag betalar 7000 kronor i hyra.

Hyresgästföreningens förhandlare lyckades halvera höjningen och skjuta fram datumet

Annons:

De kommunala värdarna Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder ville egentligen höja hyrorna med 3,6 procent från den 1 januari 2022 men Hyresgästföreningens förhandlare lyckades halvera höjningen och skjuta fram datumet.

Privatvärdarna är inte bundna till en specifik hyreshöjning, men Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm har kommit överens om ett ramavtal där 1,8 procent från den 1 februari står som rekommenderad normalhöjning.

Exakt vilka hyreshöjningar som väntar för de 100 000 hushåll som bor hos privata värdar är inte klart. Nu väntar förhandlingar med varje enskild fastighetsägare.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Annons: