­Imran Mohamoud, 16 år, presenterar en enkel och god maträtt från det indiska köket.  – Jag valde den här rätten, som serveras med ris, eftersom jag ofta lagar indisk mat. Man kan lätt skapa ett helt nytt recept utifrån de ingredienser som finns på kökshyllan, säger han.

Imran vill laga olika rätter från olika matkulturer, och inte allt för svåra rätter. Han tycker att alla ska kunna laga god mat och han vänder sig främst till unga. Han startade sitt instagramkonto redan år 2020, men började ordentligt under 2021.

 – Kryddorna spiskummin, koriander och garam-masala är några basingredienser som ger kycklingen den klassiska indiska smaken. Vi i familjen äter olika typer av mat, men indisk mat är en klassiker hos oss.

När Nyhetsbyrån Järva presenterade Imran i en tidigare artikel blev det väldigt uppskattat. 

 – Jag fick många nya följare, det var över förväntan faktiskt. Jag är väldigt tacksam. Just matlagning följer med dig genom hela ditt liv och all kunskap som jag har fått är ifrån mina föräldrar som båda är väldigt matintresserade. Det ska vara lätt att följa mina recept. För mig är det enkelt att komma på nya recept med indiska smaker, eftersom indisk mat tillhör mina favoriter.

Han har många planer inför vintern och massor av nya recept som han tänker dela med sig av.

 – Vintern är en mörk och kall period och då kan det ju vara mysigt med en god maträtt och något nybakat som doftar gott. Ser framemot och dela med mig av det, säger han.

Recept på Imrans tandoorikyckling

Kryddig och smakrik grillad kyckling med tandoorimarinad. Serveras med ris och en uppfriskande yoghurtsås med koriander. 

DU BEHÖVER:

1 kg Kycklingfilé som man delar och skär i breda strimlor eller kuber.

MARINAD

3 msk valfri olja
1,5 msk spiskummin
1,5 msk koriander
2 tsk Garam Masala
1,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk ingefärapulver
1 halv lök finhackad
2 tsk gurkmeja
2 stora vitlöksklyftor (pressad eller finhackad)
1 tsk stark chili
1 tsk salt
1 tsk honung
2 msk paprikapulver

SÅS

2 dl turkisk yoghurt
2 msk peppar 
1 msk salt
färsk koriander
2 tsk limejuice

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser för marinaden i en skål.
2. Skär kycklingen till breda strimlor eller kuber och lägg till i marinaden, blanda väl.
3. Marinera kycklingen i 2 timmar eller över natten.
4. Pensla en grillstekpanna med solrosolja och häll 1 matsked solrosolja så att kycklingen inte fastnar. 
5. Grilla kycklingen i 5 minuter på varsin sida eller tills den fått en fin gyllene brun färg och grillstreck. 
6. Blanda ingredienserna för såsen i en skål.
7. Servera kycklingen med ris och sås och kanske någon god fruktdryck.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email