Med stöd från Gålöstiftelsen bjöd Framtidens Hus och Fryshuset in 16-19 åringar för att prova thaiboxning under ledning av Hamza Bougamza.
– Min dröm som barn var att bli elitidrottare, och här är jag nu och stöttar unga från Järva, säger han.

Hamza, som vunnit titlar i både SM och VM är uppvuxen i Rinkeby. Redan tidigt upplevde han rasism och fördomar. Han säger att det kunde vara äldre på fotbollsmatcher som skrek saker. 
 – Det kändes som de trodde att jag var farlig enbart på grund av min utländska bakgrund. Det var normalt att bli kallad svartskalle så fort man lämnade blåa linjen. Tidigt kände jag att det som förväntades av någon som jag, var en framtid antingen som kriminell eller med något skitjobb.

Han berättar att de äldre grabbarna han såg upp till var de som lyckats inom sin idrott, som till exempel Martin Mutumba.
– Jag såg hur de kämpade och slet med sin idrott, hur de fick jobba så hårt för att komma dit de ville. Det var den framtiden jag såg för mig själv, att bli en stjärna i min sport.

Annons:

Men han såg också upp till dem som valt den kriminella banan, men som ändå tog hand om den yngre generationen. De bjöd dem på mat och framförallt, sa till dem att hålla sig borta från centrum, från gatorna för att inte halka snett.
– Det känns inte som att det är så längre, säger Hamza fundersamt.

Hamza började träna på Rinkeby Muay Thai när han var runt 18 år. Där tog tränaren Sacha honom under sina vingar, han tränade hårt och blev snabbt duktig. Sporten gav honom många nya förebilder och tog honom världen runt på tävlingar. Under VM i Thailand för ett antal år sedan befann sig han och hans team sig alldeles i närheten av ett bombdåd som tog 27 människors liv.

Livet är verkligen för skört för att inte göra det man gillar


 – Hade vi kommit iväg från hotellet som vi skulle, så hade vi varit döda. Livet är verkligen för skört för att inte göra det man gillar. Jag tror på gud och jag tror inte att vi kom hit av en slump. Jag har haft många tankar om min sport eftersom det enligt min tro inte är tillåtet att skada sig själv. 

Hamza fortsätter resonemanget och säger att hans sport samtidigt är hans stora talang, som han kan försörja sig på och att hans tro gett honom ett levnadssätt som går ut på att ta hand om andra, att vara tacksam för det man har och att sätta familjen högt. 
 – Vi får inte skylla allt på den nya generationen, vi måste sluta vara egoistiska och faktiskt ta hand om våra bröder ute i våra orter. Min framtidsdröm är att efter min tävlingskarriär öppna ställen där unga kan träna för att få bort dem från gatan, säger han.

Dagen när Nyhetsbyrån Järva var på besök fanns också Felicia Häggstrand, ungdomshandledare, och Joel Tanko, fritidsledare, från Framtidens Hus på plats.

 – Vi är glada att vara här, detta är första träningstillfället och vi tar alla chanser att träffa ungdomar och på så vis nå ut och skapa personliga band, säger Joel.

– Vi är här till årsskiftet, sedan får vi se. Vi vänder oss till ungdomar 16-19 år. Vi har börjat etablera oss i Järva nu med olika verksamheter i Rinkeby, Kista, Akalla och Husby, fortsätter Felicia.

Mike, som är ungdomscoach och leder träningen, berättar att 4West, en undergrupp till Fryshuset Husby, har kämpat för att få Hamza att besöka deras sommarprogram.
– Vi har coachat ett tjugotal ungdomar, haft föreläsningar och ledarskapsutbildningar för dem. Det är femte året det ordnas sommaraktiviteter för våra unga i området, säger han.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email