Efter topp-placeringar på Junior-SM kom Johanna Granhällen tvåa i seniorklass i sitt första Swim-Run-lopp. Igår sprang hon i seniorklass i DM (Stockholms-mästerskapen) i terränglöpning och kom då trea, några få sekunder från första- och andraplatsen.

Att som 20-åring kunna komma så långt fram i ett mästerskap för seniorer är verkligt lovande. Johanna är i toppform med en månad kvar till SM i terränglöpning.

Terränglöpning är både en individsport och en lagsport. I lagtävlingen räknas tiderna på de tre snabbaste löparna från varje klubb in. Med Johanna på topp söker Rinkeby Run nu efter fler tjejer i åldrarna 17-22 år som vågar sig på tre veckors hård träning med sikte på lagtävlingen.

Färre tjejer springer mästerskapslopp

Klasserna Flickor 17 år, Flickor 19 år och flickor juniorer har tyvärr alltid färre deltagare än alla andra klasser i terräng-SM. Så har det varit i åtminstone 50 år och det finns många teorier om varför just tjejer i de äldre tonåren inte ”vågar” starta i mästerskapslopp. I tjejmilen, vårmilen och Lidingöloppet startar tusentals tjejer i samma åldrar, men när det gäller mästerskap så är startfälten alltid väldigt tunna.

Därför har Rinkeby Run utmanat tio av Sveriges bästa långlöpningsklubbar på att sätta lag på startlinjen i Terräng-SM den 22-23 oktober på Grimsta sportfält i Vällingby. Det är alltså bara 6 km från södra Järva till Terräng-SM; en lätt jogg eller cykeltur.

Mårten Westberg, Rinkeby Run

Print Friendly, PDF & Email