Abdillahi Osman, Fardosa Omar, Gunnar Strömmer och Carl Hamilton. Bild: Caroline Opsahl

Abdillahi Osman, Fardosa Omar och Carl Hamilton från ledningen i Rinkeby Folkets Hus mötte på fredagen upp med justitieminister Gunnar Strömmer (M).

På initiativ av Folkets Hus var tanken att ett möte med den nytillträdde ministern skulle äga rum i Rinkeby. För att helt enkelt erbjuda en möjlighet att träffa lokala föreningsrepresentanter, föräldrar och unga ”som man ofta pratar om men inte med”. Istället bjöds ledningen för Folkets Hus in att besöka Justitiedepartementet.

Annons:

Hur gick mötet?

– Det var ett givande samtal med Gunnar Strömmer och flera av hans närmaste medarbetare, säger Carl Hamilton, ordförande i Rinkeby Folkets Hus.

Verksamhetschef Fardosa Omar och processledare Abdillahi Osman instämmer.

– Det kändes väldigt positivt, han verkar vara en tänkande människa som lyssnade och förstod komplexiteten i situationen, säger Fardosa.

– Det kändes som att det är saker och ting på gång från deras håll, säger Abdillahi.

De beskriver vidare hur mötet på ungefär en timme präglades av eftertänksamhet och hur de kunde lyfte sina erfarenheter från Järva. Framför allt om den roll som familjer, trossamfund och civilsamhället delar i kampen mot kriminella gäng. Att de till exempel har samlat trossamfund och bedriver omfattande läxhjälp.

För oss i Rinkeby Folkets Hus är lokal mobilisering centralt

Inte minst lanserade de idén om ett nytt samhällskontrakt mellan sociala myndigheter, polis och civilsamhället.

– Den offentliga debatten handlar nästan enbart om vad staten gör, vare sig det är repressiva eller förebyggande åtgärder. Minst lika viktigt är hur familjer, trossamfund och ideella föreningar uppträder mot narkotikabrottsligheten. För oss i Rinkeby Folkets Hus är lokal mobilisering centralt, säger Carl.

Många unga män blir dåligt och arrogant bemötta av poliser, vilket Folkets Hus-ledningen gav flera exempel på under besöket hos ministern. Det rör sig om ett ömsesidigt misstroende mellan polis och unga pojkar som i sig är ett hinder i kampen mot våldsam brottslighet. Förr eller senare måste det hanteras öppet.

– Vi upplevde att det fanns eftertänksamhet och vilja att se problematiken hos ministern, säger Carl.

Det sitter många människor utanför
som beskriver ”hur det är”

Innan mötet beskrev du (Fardosa) förhoppningen om att lyfta strukturella problem – hur känner du att de frågorna landade?

– Man ska inte glömma att det är en väldigt komplex fråga – hur situationen med våldet i Sverige ser ut idag – det finns så lite fakta. Vi måste tillsammans titta på den här frågan. Det sitter många människor utanför som beskriver ”hur det är”. Det finns inte en samlad kunskap om problematiken på nationell nivå trots att det finns en strategi mot terrorism och extremism. Han förstod det perspektivet, säger hon.

Vad kommer mötet att betyda, Carl?

– Vi tycker att vi hade viktiga insikter att förmedla och att det var delvis nya intryck. Vi välkomnar en sådan process, vi är öppna och är beredda att ta ansvar – att spela en viktig roll i ett nytt samhällskontrakt.

Ett mycket givande möte med företrädare för Rinkeby Folkets Hus

Justitieministern sammanfattade fredagens samtal:
– Ett mycket givande möte med företrädare för Rinkeby Folkets Hus – inte minst om civilsamhällets och familjens stora betydelse för att förebygga att unga människor kommer på glid och dras in i brottslighet.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email