Ana Islam och Mostaffa Dini läser
Ana Islam och Mostaffa Dini läser tillsammans på Läslust.

När stadsdelen valde att lägga ner det hyllade projektet Läslust var det många som reagerade. Barn, föräldrar och bibliotekarier – alla var besvikna. Då gick Rinkeby Folkets Hus in och räddade det sjunkande skeppet, och nu står 80 barn på kö.

Fardosa Omar, verksamhetschef i Rinkeby Folkets Hus, läste om beslutet i Nyhetsbyrån Järva och reagerade snabbt.

– Jag visste hur uppskattat Läslust var och kontaktade stadsdelen på en gång. De hänvisade då till att det var för få sökande till projektet, men jag kände att nej, det stämmer inte.

Annons:

Därefter vände sig Fardosa till bibliotekschefen Anna-Karin Skoog och föreslog att Rinkeby Folkets Hus och biblioteket skulle hjälpas åt att rädda Läslust genom att dela på finansieringen. De landade så småningom i en överenskommelse där Folkets Hus anställer studenterna som läser med barnen och biblioteket finansierar projektledarens lön.

Fardosa Omar
Fardosa Omar

– Den 16 oktober kunde vi börja igen och nu är det elva tutors totalt som jobbar sju åt gången som lässtödjare med 28 barn, säger Fardosa Omar.

Läslust har finansiering fram till februari 2025 tack vare bidrag som Fardosa sökt och beviljats från Stockholm-Sergel Rotaryklubb, men de har tvingats banta ner verksamheten från två dagar till en dag i veckan.

– Läslust är ett beprövat projekt som funkar och vi vill att det ska spridas till fler orter i Järva. Nu ska vi lägga till Lexploria som är ett digitalt verktyg som gör att vi kan mäta barnens utveckling, annars har vi inte ändrat någonting. Det enda vi behöver nu är en mer långsiktig finansiering.

Anna Nygård