Miljarder människor såg matchbollarna på planen i Qatar. Nästan ingen har sett fabrikerna där de tillverkas. Nu är det klart att Ivar Andersen och Mobeen Ansari på tidningen Arbetet vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 för sitt reportage från Sialkot i Pakistan där matchbollarna till fotbolls-VM tillverkas – och kostar mer än vad arbetarna tjänar i månaden.

Röda Korsets journalistpris belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. 

Motivering för vinnarpriset 
Fotbollar sys från insidan och i Ivar Andersen och Mobeen Ansaris reportage får vi följa med till just insidan av fabriken, som tillverkar det som allt snurrar kring i ett fotbolls-VM: bollen. Ett välvalt ämne under VM i Qatar, lågmält och effektivt får läsaren nya inblickar i spelet bakom världens största sport. I bild och text möter vi arbetare som visserligen har lagstadgad minimilön, men som trots 72-timmars veckor inte har råd att köpa en boll. Reportaget lämnar en med frågan: Vem är det egentligen som betalar priset för fotbollen? 

Annons:

– Det är en stor ära och jag vill tacka Svenska Röda Korset. Som bildjournalist inspirerar det här mig att gräva upp fler berättelser. Jag hoppas att uppmärksamheten bidrar till att öka medvetenheten och sätta fokus på de globala arbetsvillkoren, säger Mobeen Ansari. 

Ivar Andersen

– Nästan alla människor i världen förenas av att vi måste arbeta för att kunna leva. Jag är glad att det går att vinna pris med journalistik som tar sin utgångspunkt i det. Och så är jag, som alltid, väldigt tacksam mot de människor som möjliggör de här berättelserna genom att dela med sig av sina liv och sin tid, säger Ivar Andersen. 

Hedersomnämnande 
Ett hedersomnämnande tilldelas Faktums reporter Malin Clausson och fotograf Lisa Thanner och deras berättelser från Panzisjukhuset i Kongo. Motiveringen lyder: 

Med skickliga penndrag och finstämda bilder förmedlas kvinnornas berättelser, inkännande och sakligt, utan att journalisterna ställer sig i vägen. I svärtan är dock alltid hoppet närvarande. Mitt i allt elände kantas färden av en mänsklig värme, som gör den närmast gränslösa grymheten greppbar, och skapar tilltro till att en mänskligare framtid är möjlig.

Jury utser vinnaren 
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, författare och kulturjournalist Sveriges Radio P1, Maja Aase, journalist och kommunikationsstrateg på Union to Union samt Spanare i Sveriges Radio P1, Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på Nyhetsbyrån Järva och Paul Hansen, författare och fotograf Dagens Nyheter.   

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. 

Källa: Röda Korset/via TT

Print Friendly, PDF & Email