Ny reklamvitrin i Rinkeby
Ny reklamvitrin i Rinkeby

Stockholms stads nya lånecyklar har nu funnits några veckor i Järva. För en låg avgift kan den som har en smartphone och lyckas hitta en ledig, fungerande, elcykel låna den för en tur. Prisexemplen på 176 kronor för ett årskort eller 12 kronor för 24 timmar framstår som billiga, även om man måste lämna tillbaka cykeln vid en station efter 90 minuter.

Nu kommer det egentliga priset. Utöver avgifterna ska systemet finansieras med utomhusreklam, på så kallade reklamvitriner som monteras upp runt om i staden. På så sätt betalar alla förbipasserande med sin uppmärksamhet, samtidigt som våra offentliga platser och torg får mer kommersiella budskap.

Stockholms stad upplåter mark till dessa reklamskyltar på attraktiva platser för att säkra intäkterna till systemet. I Rinkeby har till exempel en ny skylt just placerats utanför vårdcentralen, nära cykelstationen vid torget. Det är reklamföretaget Clear Channel som har fått kontraktet för annonsplatserna. Tillsammans med cykelföretaget Marfina har de ett sjuårigt avtal med staden.

Annons:

Stockholms stad upplåter mark till dessa reklamskyltar på attraktiva platser för att säkra intäkterna till systemet

– För oss som utomhusaktör innebär det här att vi ytterligare befäster vår position som det primära räckviddsmediet, sade VD Kenneth Ek när systemet invigdes förra året.

Enligt Ek går hälften av annonsintäkterna till lånecyklarna, resten behåller Clear Channel. Att förmedla reklamplatser på “premiumadresser” ger fördelar. De säljer också reklamplatser på busshållplatser, i tunnelbanan, gallerior med mera.

– Mer specifikt innebär kontraktet att vi kraftigt stärker vår närvaro på gator och torg i Stockholms stad, sade Claes Kugelberg, kommersiell direktör på Clear Channel Scandinavia.

Enligt Trafikkontoret ska 350 reklamvitriner placeras ut

Totalt ska enligt Trafikkontoret 350 reklamvitriner placeras ut i Stockholm. Minst en digital skylt ska finnas i varje stadsdels förvaltningsområde och mängden reklam ska i stort återspegla antalet cykelstationer i stadsdelen. Det betyder att de stadsdelar som har fått flest cykelstationer även kommer att ha flest reklamvitriner.

När systemet är fullt utbyggt kommer det att finnas 300 stationer för 5 150 cyklar, utspridda i hela kommunen. Det blir enligt Trafikkontoret inte lika tätt mellan stationerna i ytterområden som det är i innerstaden. I Järva finns i dag en station i Rinkeby, i Tensta, i Hjulsta och i Kista.

Viktor Arnell

Print Friendly, PDF & Email