Foto: Unsplash

I en rapport som tagits fram på uppdrag av regeringen synliggörs stora hälsorisker för muslimer, personer med ursprung i Mellanöstern och Afrika, samt andra etniska och religiösa minoriteter.

Rapporten som är författad av två forskare inom Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) konstaterar att vissa grupper är mer utsatta för rasism och diskriminering på arbetsplatsen än andra. Det handlar om mobbning och negativ särbehandling som ger upphov till stress och kan orsaka både fysiska och psykiska hälsoproblem.

Förutom människor med bakgrund från Afrika eller Mellanöstern drabbas både samer och romer av rasism på jobbet. Av de religiösa grupperna är det främst muslimer som utsätts.

Annons:
Annons:

I en intervju med Dagens Nyheter konstaterar forskarna Martin Wolgast och Sima Nurali Wolgast, att de bakomliggande orsakerna handlar om ett historiskt avhumaniserande av koloniserade befolkningar.

Vissa grupper betraktas som lite mindre mänskliga

– I dag ser man att man har fördomar som leder till att vissa grupper betraktas som lite mindre mänskliga, att de inte reagerar på samma sätt, inte har samma typer av känslor och inte påverkas på samma sätt som man själv skulle påverkas, säger Martin Wolgast till DN.

2800 personer på den svenska arbetsmarknaden har fått svara på frågor i en enkätundersökning och forskarna har även gjort intervjuer med representanter från fackförbund och riksorganisationer. I svaren framkommer att den negativa särbehandlingen förekommer både på strukturell och personlig nivå och det rör sig om allt från subtila handlingar till tydliga kränkningar.

Personer i de grupper som utsätts för diskriminering och rasism uppger också att de har mer ångest, stress, trötthet, nedstämdhet och behov av återhämtning efter jobbet. Tillstånd som på sikt kan leda till diabetes, högt blodtryck och hjärt och kärlsjukdomar.

För att minska och förebygga särskild utsatthet för arbetsrelaterad stress och ohälsa behövs enligt rapporten rutiner för att hantera diskriminering på jobbet, utbildning om rasism och mångfaldsinitiativ. Men också strukturella förändringar på företags- och samhällsnivå.

Anna Nygård