polisavspärrnig till vänster och en siluett av en rappare till höger

”Utan rappare, inga eller färre skjutningar.” skriver Karl-Gustav Köhler. Han vill se artister som tar ansvar för sin publik och markerar mot våldet.

14-17-åringar skjuter och dödar. Låter sig lätt rekryteras till kriminella gäng! För vad? För en femhundring? För att med stulen moped få köra en dag på Ortens gångbanor Brända rester på Järvafältet berättar om leken. Men är det här på riktigt? Mest verkar det förprogrammerat, scripted som ett manus för ett re-make av Sopranos eller Gudfadern. Gäng i amerikanska getton vill likna maffian som den skildras i film och serier, läser jag i artiklar från Amerika. Är det likadant i Orten?

Gängledarna är gamla vänner som blivit ovänner. Därför vill varje gäng ha egna rappare som hyllar dem och ger glans åt hämnden, berättar Expressen och Aftonbladet. Rappare grips och häktas. Utan rappare, inga eller färre skjutningar.

Just 14-17-åringarna är rapparnas trognaste publik. Finns det ingen rappare som vågar säga ifrån: Inte i mitt namn! Vända sig till sin publik och varna för gängkriminaliteten och skjutningarna.

De flesta artister upplever de har ett ansvar för sin publik. Har inte rappare det? Polisen upprepar att inblandade saknar konsekvenstänkande. Kan inte rappare förklara vad sånt leder till för de som växer upp i Orten? Kräver karriären att rapparna gör sig tysta och små? Tänk på skolflickorna i Iran. Vilken
skillnad!

Vågar ingen rappare framträda och fördöma skjutningarna? På facebook, i tidningarna, på TV! Eller hos Nyhetsbyrån Järva? Var gömmer ni er, rappare? Kom fram!

Karl-Gustav Köhler
Bilder: Nyhetsbyrån Järva/Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Annons: