Petros Stefanidis, tenstabo sedan 44 år, smittades  av coronaviruset i början av mars. Men nu är han frisk och tillbaka i Tensta igen.

Petros Stefanidis är 60 år och arbetar i vanliga fall som städledare i ett stort företag. Han ansvarar för städningen i flera företag och har ingen aning om hur han blev smittad.
 – Men jag kände mig trött, frös i hela kroppen och blev andfådd.

Han ringde 1177 och pratade med dem om sina problem. De rådde honom att han skulle stanna hemma, dricka varmt och mycket vatten. Han skulle ringa om han blev sämre.

Han blev så trött att han till slut ringde 112

Nästa dag fick han hög feber, hostade och hade inga krafter. Han blev så trött att han till slut ringde 112. Ambulansen kom och hämtade honom. I ambulansen på väg till S:t Görans sjukhus tog ambulanspersonalen flera prover. Där testades han positivt för coronavirus. De tog också flera prover och bedömde att det var bättre att flytta honom till Karolinska sjukhuset.

Och så blev det. På Karolinska tog de fler prover, röntgade honom och tog EKG. Han fick syrgas för att underlätta andningen och varje dag tog de flera prover. 

 – Jag gjorde allt som läkarna sade och lite till. Det var krävande med masken och andningen.

I en vecka hade Petros Stefanidis hög feber

I en vecka hade Petros Stefanidis hög feber.  Ner andra veckan började gick febern ner och han började  känna sig bättre och bättre. När andra veckan gått tog läkarna av syrgasmasken och syreupptagningen var bra. Då var Petros fri och kunde komma tillbaka till livet.

I två veckor var han sedan i karantän hemma, men det värsta var över.
 – Ni som blir sjuka, stanna hemma, lyd läkarna. Det är livet som står på spel, säger Petros Stefanidis. 

Panayotis Hatzipavlis
Print Friendly, PDF & Email
Annons: