Antalet sjuka i omikron ökar för varje dag. I vissa kommuner tvingas förskolor stänga på grund av personalbrist. Men i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är förskolorna öppna som vanligt.
– Den här veckan klarar vi, men nästa vecka kan det se annorlunda ut, säger Kim Lagerquist, avdelningschef för förskolorna i Rinkeby-Kista.

Nyhetsbyrån Järva hade tänkt besöka Knutbygårdens Förskola i Rinkeby för att kolla läget. Men i sista sekund kom besked.
– Kom inte idag, vi är så få här att det blir svårt att gå ifrån.

Förskolan har öppet som vanligt

Annons:

Men förskolan har öppet som vanligt. Kim Lagerquist säger att rektorerna organiserar om och placerar personal där det behövs. 
– Förskolerektorerna och personalen gör en heroisk insats. Även om det är stort personalbortfall, så är barngrupperna inte fulla heller. Men vi vet aldrig hur det ser ut från dag till dag.

Varje dag kommer statistik över antal barn och personal.
– Vi stämmer av och den här veckan har vi klarat. Sedan blir det en ny vecka och då får vi se hur vi gör då.

Om läget förvärras ytterligare är förskolorna förberedda

Men enligt Kim Lagerquist är målsättningen densamma som alltid.
– Vi har en skyldighet att alla barn ska få komma till oss och än så länge har vi klarat det. Vi har faktiskt inte ens varit i närheten av att behöva stänga någon förskola.

Nu är pandemin inne på sitt tredje år, alla börjar bli vana vid det ovanliga. Om läget förvärras ytterligare och det skulle bli aktuellt att stänga ner så är förskolorna förberedda. 
– Vi har redan gått ut med information till alla vårdnadshavare med listan från MSB över samhällsnyttiga yrken. Vi vet hur vi ska göra om vi måste stänga ned.

I Spånga-Tensta är situationen detsamma.

– Ja, läget är ansträngt, men hanterbart, säger Jessika von Malmborg, avdelningschef för förskolorna.

Där har inte heller några förskolor stängs ned.
 – Nej, vi har inte stängt några förskolor. Vi har hög frånvaro i personalgruppen, men alla arbetar på och vi anpassar verksamheten utifrån rådande situation. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email