Ett tiotal journalister med laptops och kameror lyssnar på Nyans partiledare som talar i mikrofon

På en rigoröst bevakad presskonferens i Kista träff höll Partiet Nyans sin första presskonferens efter valet. Partiledaren Mikail Yüksel tog emot media och menade att valfusk hade ägt rum.
 – i Botkyrka uppmanade valhandläggaren röstmottagarna att inte ta emot Nyans valsedlar.

Yüksel hävdade bestämt att det hade hänt, och att han kunde bevisa det. (Efter presskonferensen mejlade han en skärmdump på ett mejl där en valhandläggare i Botkyrka kommun skriver till röstmottagarna att Nyans valsedlar inte är godkända.)

Hur ser du på det faktum att Nyans röster gav de borgerliga partierna och SD makten, frågade en reporter. 

 – Den främlingsfientliga och anti-muslimska politiken har inte gått hem hos socialdemokraternas kärnväljare i utsatta områden. Statsministerns uttalande om Somalitown har inte gått hem. Men det är fel att klandra Partiet Nyans för att högerblocket vann. I så fall kan man klandra Fi, som tar röster direkt från Vänstern.

Hur många röster har Nyans fått i hela landet?

 – Vi är det största partiet utanför riksdagen, men rösterna i många distrikt räknas fortfarande. I valet till riksdagen, alltså.

Får ni några kommunala mandat?

 – Med stor sannolikhet kommer vi att få mandat i Botkyrka, Landskrona och vi är bara 293 röster ifrån ett mandat i Malmö kommunfullmäktige. Vi väntar på att ogiltiga röster ska räknas om. Vi har en chans i Huddinge också. I Stockholm lyckades vi inte.

Mikail Yüksel sade att partiet inom kort kommer hålla kongress, välja ny styrelse och nya stadgar. Partiet Nyans kommer att satsa hårt på det kommande EU-valet.

 – Det krävs färre röster för att komma in där, på grund av det låga röstdeltagandet. Vi är redo, sade Mikail Yüksel.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email