bild på unga som övar i en orkester
Järvaorkestern repeterar under ledning av dirigent Jakob Lind.

Jakob Lind och Kajsa Aspfors sitter och småpratar inför repetitionen med Järvaorkestern, en del av El Sistema Kulturskolan i Stockholm. De är ledare för orkestern som brukar hålla till i Rinkeby Folkets hus på torsdagar.

– Jag tycker faktiskt att den här salen är bland de bättre i hela Järva, säger Jakob som är orkesterns dirigent.

El Sistemas orkesterverksamhet samarbetar med flera grundskolor i Järvaområdet. Till och med tredje klass övar de i skolorna. Järvaorkestern, för fjärde och femteklassare, är gemensam för elever från olika skolor och repeterar i Rinkeby. När de blir ännu äldre finns en eller två orkestrar som övar inne i Stockholm.

– Ibland är det första gången som elever åker in själva med tunnelbanan när de ska på något av våra arrangemang.

El Sistema drogs i gång i Venezuela någon gång på 70-talet, men då för att dra ungdomar från gatan.

här kan det tyvärr bero på var du bor om du har tillgång till att spela i orkester eller ej

– I Sverige är det inte samma fokus, men här kan det tyvärr bero på var du bor om du har tillgång till att spela i orkester eller ej, därför finns vi här, säger Jakob.

En efter en droppar instrumentalisterna in. En kille, som är först på plats, får hjälp att stämma sin kontrabas av Kajsa, den andra ledaren. Någon väntar utanför och börjar otåligt fäktas med sin stråke.

– Var försiktig med den nya stråken! säger Jakob som nu satt sig vid ett bord för att bocka av närvaron när barnen ansluter.

De ”brukar vara omkring 20 deltagare per gång”, så ska det bli även denna gång när det kommer 19 deltagare.

– Snart kommer det att gå ut information till era föräldrar om speldagen vi gör inför konserten på Kungliga Musikhögskolan, berättar Jakob inledningsvis medan folk intar sina platser.

Tillsammans med El Sistema-orkestern i Bredäng ska de snart hålla en konsert på Kungliga Musikhögskolan för inbjudna förskolor och förskolepersonal. Nu läggs en del tid på att få in repertoaren som består av främst västerländska klassiska verk. Stämningen är fokuserad men lättsam under övningen och när någon inte riktigt uppmärksammar dirigentens instruktioner utbrister Jakob:

Det gör inget om det blir fel!

– Gör bara som jag säger. Det gör inget om det blir fel!

Om Kulturskolan El Sistema:
Kulturskolan El Sistema är en slags orkesterskola som etablerades i Stockholm 2016 efter tre års projektverksamhet. Sedan 2018 finns de i Kista, Husby och Rinkeby.

De gör det möjligt för unga att spela i orkester och att utvecklas till orkestermusiker. Till och med sjätte klass är undervisningen kostnadsfri.

El Sistema ”ger barn och ungdomar möjlighet att upptäcka, lära och uttrycka sig genom musikaliska genrer som de inte kommer i kontakt med så ofta eller i samma utsträckning som populärmusiken”.

De erbjuder instrumentlektioner i skolor där eleverna går eller i närheten. I Stockholm deltar cirka 2 000-3 000 barn och unga i deras undervisning.

Källa: Stockholms stad och El Sistema

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email
Annons: