kvinnor som nattvandrar i rosa västar på en mörklagd innergård


Fardosa Ismail har nattvandrat i ett års tid i Husby eftersom hon hade fått nog av att ingen gör något för de unga som ofta är ute kvällstid. Nyhetsbyrån Järva följde med henne på ett kvällspass.

De är ett gäng lokalbor, mest mammor, som sluter upp på en ungdomsgård i närheten av Husby centrum innan de ska fortsätta kvällsvandringen. Någon har nyss börjat och får en snabb genomgång av var de som varit ute ett tag har sett några ungdomar hänga. På ungdomsgården kan de ladda med lite té eller kaffe.

En annan grupp med kvinnor dyker upp och berättar att de nyss varit på Polisens uppsamling i Rinkeby. Någon slags konflikt bland niondeklassare i Järva pågår. Vi går tillbaka mot Husby centrum där fler folk är i rörelse och det nu ganska stora följet delar på sig en stund.

Några av de frivilliga nattvandrare du kan möta i Järva.

Men vi trivs nog bäst i Järva!

Ida Kriisa, en av de som anslutit från ”Mobila nattvandringsgruppen”, menar att ungdomarna inte brukar reagera misstänksamt på att de vuxna dyker upp.

– För det mesta vill de prata, så det är roligt.

Hon berättar att det är 26:e gången hon nattvandrar och att hon gärna gör det tillsammans, över stadsdelsgränserna.

– Men vi trivs nog bäst i Järva! säger hon.

Vi behöver utveckla nattvandringen

– Vi fortsätter hitåt, säger Fardosa och rör sig mot den andra tunnelbaneuppgången med sin rosa väst där det står nattvandring.nu på ryggen.

Hon tycker att det är jättebra med nattvandring eftersom det behövs och hon är även politiskt engagerad. Det kan vara mycket rörelse på en sträcka nära hennes kvarter, så hon vill visa de andra nattvandrarna.

– Vi behöver utveckla nattvandringen, säger hon utan att specificera hur.

Fardosa Ismail.

Efter ett par varv runt Husbys kvarter tackar Mobila vandringsgruppen för sig men tar tillsammans med husbymammorna en sista sväng förbi Framtidens hus där de några ungdomar uppehåller sig.

Fardosa Ismail och husbymammorna passar på att ladda om batterierna inför sin fortsätta vandring för kvällen.

– Just nu är det mammorna som är ute, men vi brukar turas om jag och min man, säger en kvinna innan vi skiljs åt.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email