Al-Azharskolan stängdes i juni 2022.

Granskningen av konfessionella friskolor i Sverige har nästan uteslutande riktats mot muslimska skolor. Av de 25 skolor som stängts sedan 2019 är 22 muslimska friskolor, konstaterar Civil Rights Defender.

Nyhetsbyrån Järva rapporterade att kammarrätten gav Säpo rätt, när det gäller Skolinspektionens beslut att stänga Cordobaskolan. Därmed upphävde de förvaltningsrättens tidigare dom i fallet. Abdi Hassan, juridisk rådgivare på Civil Rights Defender, har gått igenom Skolinspektionens beslut sedan 2019 och svarar skriftligen på Nyhetsbyrån Järvas frågor.

Annons:
Annons:

Hur många skolor har Skolinspektionen stängt sedan lagen om demokrativillkor trädde i kraft 2019?

Sedan 2019, när reglerna för enskilda att driva skolverksamhet skärptes, har sammanlagt 25 skolor stängts ned med motiveringen att skolornas huvudmän, alltså de som driver skolorna, varit olämpliga.

Av vilka anledningar stängdes skolorna?

Det varierar. Vissa har stängts ned på grund av ekonomiska oegentligheter eller för att huvudmännen ansetts olämpliga på grund av att de till exempel inte åtgärdat tidigare påvisade brister. På senare tid har Skolinspektionen stängt ned fler skolor med hänvisning till att det föreligger en risk för att elever på skolan radikaliseras.

Hur många av de skolorna hade muslimsk ledning eller muslimska ägare?

Av de 25 skolorna som stängts ned med motiveringen att deras huvudmän varit olämpliga har 22 stycken varit muslimska friskolor. Dessa har antingen haft en officiell konfessionell islamisk inriktning eller en inofficiell muslimsk profil, exempelvis Arena Academy i Stockholm och Göteborg, som tidigare var Al-Azharskolorna.

Stängdes alla muslimska skolor ner av samma skäl? På grund av Säpos yttrande?

Nej, ett fåtal stängdes ned på grund av ekonomiska oegentligheter. Majoriteten har emellertid stängts ned med motiveringen att det enligt Skolinspektionen finns en risk för radikalisering efter att Säpo lämnat underrättelseuppgifter till Skolinspektionen.

Är Säpos yttranden offentliga handlingar?

Nej. Säpos underrättelseuppgifter är sekretessbelagda. Det enda man kan ta del av är korta sammanfattningar av deras övergripande innehåll. Vare sig de drabbade skolorna, Skolinspektionen eller domstolarna har full tillgång till Säpos uppgifter.

I fallet med Cordobaskolan, exempelvis, framgick det av Säpos yttranden att en tidigare anställd på en numera stängd förskola, enligt Säpo, haft kopplingar till våldsbejakande islamistiska miljöer samt att föräldrar till barn på skolan haft kontakter som i sin tur haft kopplingar till miljön. Men vilka personer det faktiskt rörde sig om eller hur dessa kopplingar såg ut gick inte att ta del av.

Hur ser Civil Rights Defender på detta?

Både förvaltningsrätten, som först beslutade att Cordobaskolan inte skulle stängas, och kammarrätten som sedan beslutat att den ska stängas, uppger att omständigheterna som ligger till grund för Säkerhetspolisens riskbedömning är vaga. Det är allvarligt ur ett rättssäkerhetsperspektiv att så pass vaga uppgifter kan leda till stora inskränkningar i individers grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, inklusive religionsfriheten, föreningsfriheten och principen om barnets bästa.

I fallet med Cordobaskolan handlar det om en person som arbetat på en förskola som varit stängd sedan länge samt att föräldrar till barn på skolan haft kontakter som i sin tur haft kopplingar till våldsbejakande islamistiska miljöer. Eftersom de personer det rör sig om inte har någon påverkan på skolans verksamhet idag, samt att både förvaltnings- och kammarrätten uppgett att omständigheterna är vaga, framstår besluten som oproportionerliga. Framför allt med tanke på de höga krav som ställs för att en rättighetsinskränkning ska vara godtagbar i en demokratisk rättsstat.

I ett bredare perspektiv är det särskilt oroväckande att granskningen av konfessionella friskolor i Sverige nästan uteslutande har riktats mot muslimska skolor. På knappt fem år har dessa skolor i princip försvunnit, ofta, som i fallet med Cordobaskolan, baserat på oklara samband och vaga grunder. Det är svårt att se hur detta är förenligt med Sveriges åtaganden mot diskriminering enligt Europakonventionen.

Kerstin Gustafsson Figueroa