Ortens Bästa Poet har korats för i år, på Conventum kongress i Örebro. Vinnaren blev Zeinab Dhahad från Bredäng, och Kistapoeten Allan Ahmad tog sig till final.

Efter finalen för Ortens Bästa Poet är Allan Ahmad tagen av poeterna som medverkade jämte honom.
– Alla var jätteduktiga. Särskilt finalisterna var helt otroliga. Det var tre personer som jag verkligen tyckte var grymma. Malick Secka, som kallar sig för Zuego också, Zeinab Dhahad som vann och Illari Jozwikowska som kom tvåa.

Framförandena gav honom gåshud, och han delar med sig av de andra poeternas budskap.

Lämnade majoriteten av publiken i tårar

– Zeinab pratade mycket om feminism, om hur våldtäkter kan påverka folk. Typ hur en kvinna kan vara rädd när en man joggar förbi henne till bussen. Illari pratade om en person som hon hade förlorat, och hur hon pratade om den personen tror jag lämnade majoriteten av publiken i tårar. Zuego pratade om hur hans mamma hade uppfostrat honom som ensamstående, och att ensamstående mammor förtjänar hela världen.

Bara ettan och tvåan av finalisterna utsågs, så Allan Ahmad vet inte sin egen placering. Men det gör honom ingenting.
– Det spelar ingen roll helt ärligt. Jag är bara glad att jag var med.

Sedan han uppträdde i Stockholmsdeltävlingen har han fått många fler chanser att läsa sin poesi.
– Det har faktiskt blivit en hel del. Jag var ju med på deltävlingen, sedan på Beyn2s event i Husby och på Konstfack. Och så läste jag på utdelningen av Abdipriset i Folkets Husby.

Dags för den yngre generationen

Just nu har Allan Ahmad inga fler läsningar inbokade. I stället satsar han på kortfilmsprojektet som han gör tillsammans med Nader Attiyah och Daniel Perez Peric på Folkets Husby.

Kommer du ställa upp i Ortens Bästa Poet igen?
– Jag tror jag kommer lämna det. Jag är glad att jag har gjort det. Men jag tror det är dags för mig att lämna plats till den yngre generationen. Jag är 25 och Zeinab som vann är bara 15 år. Det är dags för den generationen nu.

Maria Bodin
Bild: Ruaa Ali

Print Friendly, PDF & Email