På Tenstaplan 8 ligger Blå huset. En fritidsgård för ungdomar mellan 13-20 år som har öppet på kvällstid mellan tisdag och lördag. Omar Abdirizak, 40 år, har jobbat på “House of Tensta”, som det också kallas, i åtta år.
– Tisdagar är dagen då jag alltid är här. Då kan man fånga mig.

Trots att det är mycket folk i entrén denna tisdagseftermiddag är det svårt att inte missa Omar Abdirizak när kan kommer gående i korridoren. Han är lång och ser vänlig ut. Han började som handledare för musikstudion i huset. Kursen, som gjordes som en studiecirkel, blev väldigt populär och hade under första halvåret lockat hela 120 deltagare.

– Det blev för många att utbilda ensam.
Han kom då på idén att låta de ungdomar, som redan kunde musikprogrammen och studion, utbilda de nya deltagarna. På så vis kunde man fortsätta ha så högt deltagarantal. Sedan dess har verksamheten bara vuxit, just med ungdomar i ledarpositioner. Fritidsverksamheten ska vara en plats som kan inspirera och att det inte finns någon hierarki.

Annons:

Staden vill egentligen inte satsa på verksamhet för äldre ungdomar

– Staden vill egentligen inte satsa på verksamhet för äldre ungdomar. Man vill fokusera på de yngre barnen, men man glömmer hur viktigt hopp är för alla unga. Om du är 16 år och ser att 18- åringar inte mår bra av att bli utkastade, så kommer du redan vid 14-års ålder bli påverkad av det. 

Utöver Omars jobb som kurs- och handledare på Blå huset är han även själv musiker och använder sin egen musik som exempel i sin undervisning. När vi frågar hur en vanlig arbetsvecka ser ut för honom så är det ett fullspäckat schema han radar upp. 

– Jag flänger runt mycket. En vecka varierar enormt. Men alltid möten, oftast med unga ledare och deltagare. Studion har varit en stor prio, att få i gång den igen.

Omar Abdirizak var en av de drivande bakom Gäcda-festivalen i Tensta

Omar Abdirizak var en av de drivande bakom Gäcda-festivalen i Tensta.

– Vi startade 2014. Förslaget då var att ha en grillfest med rappare som kunde berätta om sin resa för våra ungdomar som gick i studiecirklarna. Vi tänkte max 300 personer i Spånga by. Men det kom 1300.

Han fortsätter:

– 2016 började stadsdelen och vuxenskolan fatta att det här var en bra grej, att det fanns ett värde i att bevara festivalen. Tanken är att ingen ska äga festivalen, så vi startade en kurs – en arrangörskurs. Vi tog in tio personer som skulle lära sig hur man startar en festival från grunden. 

Festivalen har varit en startbräda för många artister

Omar handledde och höll i kursen. Senast festivalen hölls, år 2018, kom cirka 5500 besökare. 

Festivalen har varit en startbräda för många artister och flera artister har ena året uppträtt på Gäcda-festivalen för att året därpå kamma hem en Grammis. Festivalen har fått rykte om sig att tidigt hitta morgondagens stjärnor och artister.
– Vi har varit ”taste makers”. Det har bevisats upprepade gånger, säger Omar.

Blå husets mål är att unga ska kunna ta del av kunskaper som de får från verksamheten. En kunskap som de sedan kan sprida vidare till andra.

– Det är ett av våra långsiktiga mål. 

Linn-Marie Appel 
Emma Motamed Shafie
Print Friendly, PDF & Email