Det finns ett bortglömt arkiv som Rinkebyborna själva har skapat, med artiklar, foton, dagböcker och annat. Ett unikt material om ortens historia, troligtvis det enda i sitt slag. Men var finns arkivet nu?

Nyhetsbyrån Järva fick ett meddelande från Daniel Frank, en journalist som bor i Örkelljunga i Skåne. Han berättade om en ljud- och fotodokumentär, som han gjorde tillsammans med Christopher Butler 2009, när de studerade journalistik och multimedia på Södertörns högskola.

– Vi fick i uppgift att ett examensarbete skulle göras och vi arbetade två och två. En skåning och en västerbottning satt och funderade. Vi hittade en länk till Rinkebyarkivet, som vi tyckte lät intressant.

Annons:

Det handlade om ett arkiv, som samlats in i slutet av 1990-talet, om Rinkebys historia, men som senare fallit i glömska. Daniel Frank och Christopher Butler tog kontakt med Rinkeby Folkets Hus och där hittade de så småningom arkivet. Det var hundratals lådor med material. Där fanns dokument som berättar om 1970-talets kamp för att få en bussförbindelse till stadsdelen, intervjuer och tidningsklipp om 1980-talets kulturliv, dagboksanteckningar från vardagslivet under 1990-talet. Ett fantastiskt material, som ingen tittar på idag eller ens vet om.

Ett fantastiskt material, som ingen tittar på idag eller ens vet om

Daniel Frank och Christopher Butler intervjuade och fotograferade Rinkebybor som kunde berätta om arkivet och examensarbetet fick titeln ”Rinkebyarkivet – den glömda berättelsen inifrån”.

En av dem var Björn Gardarsson, som då var föreståndare för Rinkeby Folkets Hus. Han var en av de drivande i arbetet med att upprätta Rinkebyarkivet. Idag arbetar Björn Gardarsson på Folkets Hus och Parkers huvudkontor i Stockholm.
– Vi var ett gäng som arbetade tillsammans då, vi anordnade till exempel Rinkeby bokmässa och många andra kulturevenemang under flera år. Ofta kom skolelever och ungdomar och frågade om Rinkebys historia, och så föddes idén om att samla material till ett arkiv.

Folkets Hus och Rinkeby bibliotek fick projektpengar från Stiftelsen Framtidens kultur och både Stadsarkivet och Stadsmuseet medverkade. 1997 började de samla in material.

Jag tror att arkivet är unikt, det enda i sitt slag, som berättar förortens historia

– Vi samlade handlingar från långt bak i historien, ända från tiden före vikingatiden fram till slutet av 1990-talet. Tanken var att det skulle finnas en källa att ösa ur och att materialet skulle vara tillgängligt för allmänheten.

Länge fanns arkivet i ett valv på andra våningen i Folkets Hus, men Björn Gardarsson vet inte om det står kvar där.
– Det var biblioteket som tog på sig ansvaret för att förvara materialet, du måste höra med dem.  Jag tror att arkivet är unikt, det enda i sitt slag, som berättar förortens historia.

Jag vill att Rinkeby ska bli som Harlem

Mohamed Hagi Farah är en av dem som medverkar i ljud- och fotodokumentären. ”Jag vill att Rinkeby ska bli som Harlem. Alla som besöker New York vill se Harlem, jag vill att turistbussarna på samma sätt ska komma till Rinkeby”, sade han.

 

Andra som medverkar är Alexandra Pascalidou, Björn Gardarsson och Martin Betancourt. Men många fler är med, ungdomar från ungdomsgården och Rinkebybor i alla åldrar.

Lyssna och titta på Rinkebyarkivet – den glömda berättelsen inifrån, här.

Nyhetsbyrån Järva kommer att undersöka vidare var arkivet finns idag. Vi vill gärna ha kontakt med fler, som minns att de hjälpte till att bygga upp arkivet.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email